In een uitverkocht coronaproof stadion op het Jaarbeursplein in Utrecht zijn de Braziliaanse vrouwen Agatha en Duda de winnaressen geworden van de finale King of the Court, waarin ze de Nederlandse duo’s Emi en Mexime van Driel en Keizer/Meppelink voorbleven. Bij de mannen wonnen de outsiders Florian Breer en Marco Krattiger uit Zwitserland de kroon en de daarbij horende 12.500 dollar aan prijzengeld. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen eindigden op de zesde plaats.

King of the Court is het eerste internationale sportevenement in Nederland waarbij publiek aanwezig mag zijn dat is georganiseerd na het uitbreken van het coronavirus. Voor spelers en toeschouwers is alles in het werk gesteld om alles veilig te organiseren. Op zaterdagochtend bleek dat de maatregelen hebben gewerkt, alle 76 deelnemende spelers hebben een negatieve testuitslag ontvangen na de test van vrijdag.

Vrouwen
In een zenuwslopende finale wisten zowel de zussen Van Driel als Keizer/Meppelink de laatste ronde te bereiken. Dat ging voor ieder een keer met de hakken over de sloot. De score van Madelein Meppelink toen de klok op nul stond in de eerste ronde was precies wat zij nodig hadden om de Amerikaanse Emily Day en April Ross naar de vijfde plek te verwijzen.

Een ronde later keken Emi en Mexime van Driel al snel tegen een flinke achterstand aan. De overige drie teams stonden al snel op 7 en 8 punten. Maar een inhaalslag in de laatste twee minuten zorgde ervoor dat zij de Zwitserse Heidrich en Vergé-Dépré naar huis stuurden.

In de finaleronde waren het de Braziliaanse Agatha en Duda die de meest constante waren. Zij bereikten binnen het verstrijken van de tijd de vijftien punten en grepen de eerste grote internationale titel in het beachvolleybal dit seizoen. Met twee Nederlandse vrouwenteams op het podium mag King of the Court 2020 in Utrecht een succes heten voor Beachvolleybal Team Nederland, al hadden beide teams natuurlijk graag de kroon opgezet gekregen.

Halve finales en play-offs
De dag begon voor Emi en Mexime van Driel met een halve finale om half 1. Samen met de collega-talenten van Beach Team Nederland, Emma Piersma en Puk Stubbe gingen ze de strijd aan met de Amerikaanse Emily Day en April Ross, de Duits-Amerikaanse combinatie tussen Kozuch en Stockman, die ontstond nadat Laura Ludwig vanwege een blessure moest uitstappen en de Zwitserse vrouwen Anouk Vergé-Dépré en Joana Heidrich.

Ze eindigden daarin als vierde, wat betekende dat ze zich later die dag in de play-off moesten melden. Daarin namen de pas 21- en 20-jarige zussen het op tegen drie topteams uit Italië, Amerika-Duitsland en Frankrijk. Met het vuur in de ogen en vol energie vlogen ze de poule aan en pakten een mooie voorsprong. Langzaam zagen ze de concurrentie naderen, maar toen de vijftien minuten voorbij waren, stonden zij fier bovenaan en waren ze zeker van een plaats in de grote finale van King of the Court.

Sanne Keizer en Madelein Meppelink begonnen hun jacht op de kroon in een halve finale met tegenstand uit Brazilië, Italië, Frankrijk en Canada. Toen de laatste twee landen afvielen in de eerste twee rondes van de halve finale liepen de Braziliaanse Agatha en Duda uit naar vijftien punten. Voor het eerst dit toernooi moest Keizer/Meppelink genoegen nemen met de tweede plaats in de groep. Maar de buit was binnen, zij hadden hun finaleplaats in de pocket.

Mannen
Zonder Nederlandse inbreng werd de finale van de mannen een heuse Zwitserse show van Marco Krattiger (26) en Florian Breer (21). Zij ontvingen bij de loting de koningskaart en startten aan de King’s side. Daarna bleken zij in iedere ronde de beste, wat betekende dat zij de koningen van 2020 in Utrecht zijn. De sterk serverende Florian Breer sloot af met een skyball toen bij het verstrijken van de tijd duidelijk was dat niemand meer in de buurt kwam.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hadden zich via poulewinst geplaatst voor de halve finale, waarin zij het in een ware strijd der giganten opnamen tegen de Noren Mol en Sørum, de Zwitsers Krattiger en Breer die zich via de play-off voor de halve eindstrijd hadden gekwalificeerd en de Kings van 2018 in Utrecht, de Spanjaarden Herrera en Gavira.

Nadat de Spanjaarden het veld hadden geruimd, was het daarna de beurt aan Brouwer en Meeuwsen om hun biezen te pakken. Maar niet voor lang, want in de play-off die volgde op de halve finales moesten ze er weer staan. De Duitsers Julius Thole en Clemens Wickler, vice-wereldkampioenen, waren daarin van ongekende klasse. Ze wisten 19 punten bij elkaar te spelen, ver buiten bereik van de andere kanshebbers. Het King of the Court-toernooi eindigt voor Brouwer/Meeuwsen met de zesde plaats.

Voor Dirk Boehlé en Mart van Werkhoven eindigde de dag nog voor de halve finales. In de play-offs waar de latere winnaars excelleerden eindigden zij op de laatste plaats. Jasper Bouter en Ruben Penninga vielen in hun halve finale als eerste af, het lukte de Nederlands kampioenen King of the Court niet nog een titel aan hun repertoire toe te voegen.

Ruim 4.000 bezoeker in vier dagen
Het organiseren van een evenement in corona-tijd kent zijn beperkingen. Zo konden er in het stadion, met 83 skyboxen, slechts 425 mensen tegelijk de wedstrijden bijwonen, waar een gewoon stadion al gauw meer dan duizend bezoekers kan herbergen. Het totaal staat na vier dagen op ruim vierduizend bezoekers.

King of the Court 2020 werd georganiseerd door het Utrechtse evenementenbureau Sportworx, in samenwerking met de Nederlandse volleybalbond en onder de vlag van wereldvolleybalbond FIVB.

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×