Katja Stam/Raïsa Schoon en Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen kennen een uitstekende voorbereiding op het WK Beach, dat volgende week in Mexico gespeeld wordt. Beide duo’s wonnen vandaag brons op het prestigieuze Elite 16-toernooi in Parijs.

Stam/Schoon in twee sets langs Italië
Katja Stam en Raïsa Schoon begonnen sterk aan de bronzen finale tegen Valentina Gottardi en Marta Menegatti uit Italië. Na een ace van Stam, gevolgd door een schitterend gewonnen rally, had het koppel een voorsprong van drie punten te pakken: 8-5. De zes daaropvolgende punten zorgden echter voor een ommekeer in het spel, waarbij vijf punten naar Italië gingen. Na de technische time-out herstelden Stam en Schoon zich goed. Ze passeerden de Italianen weer en hielden dit keer vast aan hun voorsprong. Het Nederlandse duo verdiende drie setpunten, waarvan de eerste direct benut werd door Stam: 21-17.

Meer servicedruk gaf Italië een 5-7 voorsprong in set twee, die verder uitgebouwd werd naar 9-13. Maar door drie fouten op rij van Menegatti, een blok van Stam en een indrukwekkende redding van Schoon veranderde het momentum opnieuw. Gottardi speelde een cruciale rol door belangrijke punten te scoren en Italië niet alleen op gelijke hoogte te brengen, maar ook weer de leiding te geven. De Italianen kwamen als eerste op setpunt, waarna de langste rally van de wedstrijd volgde. Stam en Schoon haalden het punt binnen, waarna Italië met een uitgespeelde bal een matchpoint aan Nederland gaf. Dankzij goed verdedigend werk konden Stam en Schoon de eerste kans direct benutten: 22-20.

Brouwer/Meeuwsen buigt achterstand om in overwinning

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen troffen in de bronzen finale het Oostenrijkse duo Julian Hörl en Alexander Horst. Hoewel deze twee teams nog nooit eerder tegen elkaar hadden gespeeld, bleken ze goed aan elkaar gewaagd. In de eerste set was het verschil nooit groter dan twee punten, en uiteindelijk pakte Oostenrijk de set met 21-18 nadat de aanval van Meeuwsen in het net belandde. In de tweede set begonnen Hörl en Horst sterk met een 8-5 voorsprong, maar bij de technische time-out was het verschil nog slechts één punt. Meeuwsen, die aanvankelijk wat fouten maakte, kwam in de slotfase met enkele cruciale punten. Hij trok de stand gelijk met een killblock (16-16) en zorgde even later voor drie setpunten door een aanvalspunt te scoren, gevolgd door een ace. Het tweede setpunt werd verzilverd: 18-21.

Ook in de derde set wisten Brouwer en Meeuwsen vanuit een achterstand terug te komen. Van 1-4 werd het 6-6, en richting het einde van de set bracht Brouwer zijn sprongservice in het spel. Dankzij gevarieerde services namen de Nederlanders een voorsprong van 9-12. Meeuwsen creëerde even later twee matchpoints, waarvan de tweede werd benut voor een 13-15 overwinning. Brouwer en Meeuwsen staan daarmee voor de eerste keer dit seizoen op het podium van de Beach Pro Tour.

WK Beach

De Nederlandse beachteams reizen aankomende week naar Tlaxcala, waar van 6 t/m 15 oktober het WK Beachvolleybal gespeeld wordt. Naast Stam/Schoon en Brouwer/Meeuwsen zullen ook Stefan Boermans/Yorick de Groot en Matthew Immers/Steven van de Velde afreizen naar Mexico.

Uitslagen

Stam/Schoon - Gottardi/Menegatti 2-0 (21-17, 22-20)
Hörl/Horst - Brouwer/Meeuwsen 1-2 (21-18, 18-21, 13-15)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn