Het was de derde 'Super Sunday' op rij voor Katja Stam en Raïsa Schoon. Na een tweede plek in Tepic en een vierde plek in Brasilia volgt tijdens het Elite16 in Espinho opnieuw een medaille. Dit keer veroveren ze een brozen plak. Steven van de Velde en Matthew Immers vielen helaas net buiten het podium.

In de kleine finale van het Elite16 in Espinho nam Stam/Schoon het op tegen Tania Moreno Matveeva/Daniela Álvarez Mendoza. De Spaanse dames staan op plek 16 van de wereldranglijst. Ze moesten zich via de kwalificatie een weg naar de wedstrijd om het brons zien te banen. De Spanjaarden begonnen hun toernooi in de kwalificatie. De bronzen medaillewedstrijd was zodoende al hun achtste wedstrijd. Bovendien hun eerste kans om een medaille te halen op een Elite16. Stam/Schoon speelde ‘slechts’ vijf wedstrijden op weg naar de bronzen medaille wedstrijd.

Van dat verschil is in het begin van de openingsset weinig te zien. De Spaanse dames nemen een 1-4 voorsprong. Daarna is het Stam/Schoon-tijd. Via een gelukkige ace staat het duo bij 6-5 voor het eerste op voorsprong. Vanaf dat moment blijkt dat Stam/Schoon hun huiswerk goed heeft gedaan. Halverwege de set lijkt het verschil in ervaring de doorslag te geven. Na een lange rally slaat Schoon Nederland op 19-16 naar setpoint. Nadat Spanje twee setpoints weet weg te werken, neemt Stam/Schoon een time-out. Direct na die onderbreking besluit Schoon de set via het recept van het huis (een bekeken bal tegen de baseline aan).

In de tweede set schiet Stam/Schoon uit de startblokken. Via een ace van Schoon wordt een 4-0 voorsprong genomen. Na nog een Nederlands punt, slaan de Spaanse dames zich voor het eerst in de tweede set op het wedstrijdformulier. Nederland loopt uit naar een 8-1 voorsprong. Kleiner dan vier punten (bij 8-4) wordt het verschil niet. Via een monster block van Stam heeft Nederland bij 20-11 één karrevracht aan matchpoints. Het eerste matchpoint verdwijnt nog in het net, maar een punt later wordt het brons via een tweeslag veiliggesteld.

Stam/Schoon – Moreno Matveeva/Álvarez Mendoza: 2-0 (21-18, 21-12)

Van de Velde/Immers nam het in de wedstrijd om de bronzen medaille op tegen het Braziliaanse duo George/Andre. George/Andre was als vierde geplaatst. Het Braziliaanse duo verloor in hun halve finale van de Zweedse wereldranglijstaanvoerders Åhman/Hellvig.

Op het Centre Court in Praia da Baía stond een straf windje. In het begin van de set neemt Brazilië de leiding (1-5). Daarna vecht Van de Velde/Immers zich knap terug in de wedstrijd. Halverwege de set is het verschil nog maar een punt in het voordeel van Brazilië. Op het moment dat Van de Velde/Immers kansen ruikt, zetten de Brazilianen weer aan. Na een masterclass monster blocks van Andre heeft Brazilië zes setpoints. Het eerste setpoint wordt nog weggewerkt, maar een risicovolle serve van Immers die uitwaait betekent winst van de eerste set voor Brazilië.

Met het kleinst mogelijke verschil wisselen de teams voor het eerst van kant in de tweede set (3-4). Bij 5-5 staan de teams naast elkaar. Na weer maar eens een kantwissel gaat Brazilië opnieuw nipt aan de leiding (10-11). Vanaf dat moment laten beide teams elkaar niet meer los. Bij 20-19 heeft Nederland een setpoint te pakken. Nadat Van de Velde/Immers drie setpoints niet weet te benutten, volgen de Braziliaanse matchpoints elkaar in rap tempo op. Lange tijd leeft Van de Velde/Immers tussen hoop en vrees. Pas op het zevende matchpoint slaat Andre toe.

Van de Velde/Immers – George/Andre: 0-2 (15-21, 28-30)

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn