Brouwer en Meeuwsen grijpen naast olympisch ticket

Brouwer en Meeuwsen grijpen naast olympisch ticket

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben de finale van het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in China verloren. De heren van Beachvolleybal Team Nederland (BTN) moesten hun meerdere erkennen in de Italianen Nicolai en Lupo: 17-21 en 19-21. Brouwer en Meeuwsen gaan in 2020 strijden om zich via de wereldranglijst te plaatsen of via de Continental Cup finale in Nederland.

Brouwer en Meeuwsen stonden in de finale van het OKT in Haiyang tegenover de Italianen Nicolai/Lupo. De teams troffen elkaar al 14 keer op de FIVB World Tour en dat leverde 7 overwinningen en 7 nederlagen op voor de BTN-heren. Ook stonden beide teams op het podium van de Olympische Spelen van 2016 in Rio, Italië won daar zilver en Brouwer en Meeuwsen het brons. 

In lastige omstandigheden, er stond een hele harde, draaiende wind die veel invloed had op de richting van de bal, begon de finale. Nederland begon sterk dankzij twee aces van Meeuwsen en kwam op 8-6. De Italianen namen een time-out, maar toch bleef de marge van twee punten nog even staan.

Brouwer en Meeuwsen kwamen op een voorsprong van 14-12, maar toen wist Nicolai de wedstrijd te keren. Na twee punten dankzij zijn sterke blok stond het plots 14-15 en besloten de BTN-heren een time-out te nemen. Maar die had niet het gewenste effect. Door nog twee blokpunten van Nicolai liep Italië uit naar 14-17. Na een servefout van Meeuwsen stond het eerste setpoint op het bord en Nicolai maakte het af: 17-21.

Tweede set

In de tweede set was het scoreverloop heel wisselend. Brouwer en Meeuwsen namen een 5-4 voorsprong na een knappe redding van Brouwer, maar na drie punten van Nicolai was het 5-8. De Italianen serveerden alles op Brouwer, want die wist aanvallend lastig langs het blok van Nicolai te komen. Serverend maakte Oranje te veel fouten en bij de technische time-out stond het 9-12 voor Italië.

Een spectaculaire, lange rally vol reddingen van Brouwer en Lupo in het achterveld, leek doorslaggevend te worden. De wind nam de bal alle kanten op en de BTN-heren bleven hard vechten en wonnen de extreem lange rally na een blokje van Meeuwsen: 15-15. Na nog een blok van Meeuwsen stond het 16-15 en leek Italië het even niet meer te weten.

Maar de Italianen herpakten zich knap en na wederom weer twee killblocks van Nicolai stond het 17-19. Daarmee was het verschil gemaakt en de BTN-heren konden niet meer dichterbij komen. Het werd 19-21 voor Italië en daardoor grepen Brouwer en Meeuwsen naast het olympisch ticket.

De BTN-heren kunnen zich nog op twee manieren plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Als ze op basis van de ranking over de prestaties tussen 1 september 2018 en 14 juni 2020 bij de top 15 behoren, mogen ze naar Tokio. 

Continental Cup in Eindhoven

Mocht dat niet zo zijn, is er ook nog de finale van de Continental Cup. Daar kan bij zowel de heren als de dames nog 1 Europees team zich plaatsen voor de Olympische Spelen. Dat toernooi wordt in juni in Eindhoven gespeeld. 

Gallery Pic 240
Gallery Pic 239
Gallery Pic 236
Gallery Pic 237
Gallery Pic 235
Gallery Pic 234
Gallery Pic 238
Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×