De derde poulewedstrijd van Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen op de Olympische Spelen van Tokio is met 2-0 verloren gegaan tegen de Brazilianen Alison Cerutti en Álvaro Morais Filho. Het werd 14-21, 22-24. Ondanks het verlies zijn Brouwer en Meeuwsen als tweede geëindigd in Poule D en hebben daarmee een plekje veroverd in de achtste finales die vanaf zondag worden gespeeld.

Het was een weerzien met twee oude bekenden. Tegen Álvaro Filho speelden de Nederlanders in de WK-finale van 2013 al, ze versloegen hem toen hij aan de zijde stond van de legendarische Ricardo Santos. Alison Cerutti kennen de mannen van Beachvolleybal Team Nederland nog goed van de Olympische Spelen van Rio vijf jaar geleden, de ‘mammoet’ was toen met Bruno Schmidt in de halve finale te sterk en werd uiteindelijk olympisch kampioen. In 2019 wonnen Brouwer en Meeuwsen van dit duo in het testevenement van de Spelen dat op dezelfde locatie werd gehouden als waar nu wordt gespeeld.

Set 1
De Nederlanders openden sterk, namen een 6-3 voorsprong en speelden het vrije en frivole spel dat ze in de eerste twee wedstrijden ook lieten zien. Maar tegen het machtige blok van Alison en het sterke verdedigen van Álvaro Filho lukte het niet dit spel door te trekken. Alison pakte enkele blocks en was ook aanvallend niet te stuiten bij vlagen. Ze liepen uit naar 14-18.

De Brazilianen maakten ook 14-19, maar daarbij landde Álvaro Filho onder het net door op de voet van Robert Meeuwsen. De Nederlanders protesteerden, maar kregen nul op het rekest. Erger nog, de gele kaart werd getoond. Toen vervolgens Robert Meeuwsen het punt erna werd afgefloten wegens twee keer spelen was de set gespeeld. Álvaro Filho maakte het af: 14-21.

Set 2
De Nederlandse mannen pakten het in de tweede set toch weer goed op. De verschillen waren daarin klein, het lukte ze onvoldoende om Alison Cerutti af te stoppen. De aanvalsvariaties werkten goed, Alexander Brouwer was succesvol met enkele korte shotjes, Robert Meeuwsen haalde enkele keren verwoestend uit. Maar los kwamen ze nooit.

Na een onsuccesvolle challenge van de Nederlanders kwam Brazilië op het eerste matchpoint bij 19-20. Dat werd weggewerkt door Brouwer, evenals het tweede. Toen zij zelf een setpoint afdwongen was het Álvaro Filho die met een tweeslag de stand gelijktrok. Op het derde matchpoint was het raak, Brouwer kon een door Alison over het net gelegde bal net niet meer verwerken: 22-24.

Tweede in de poule
Door het verlies zijn Brouwer en Meeuwsen als tweede in Poule D geëindigd, met twee overwinningen. Ook de Brazilianen en de Amerikanen Dalhausser en Lucena wonnen twee keer, maar op basis van puntenratio claimden de Brazilianen de koppositie. De Amerikanen zijn als derde geëindigd en moeten afwachten of zij direct door mogen naar de achtste finales, of dat zij nog een beslissingswedstrijd moeten spelen. De Argentijnen Azaad en Capogrosso verloren alle wedstrijden en zijn uitgeschakeld.

De achtste finales worden vanaf zondag gespeeld, op zaterdag zal pas bekend worden wie de tegenstander daarin zal zijn.

Stam en Schoon naar lucky loser-wedstrijd
Katja Stam en Raïsa Schoon behaalden vanmorgen door winst op Borger / Sude uit Duitsland de derde plaats in hun poule, maar ze zijn niet een van de beste nummers 3 geworden. Reeds twee teams hebben een betere setratio. Stam en Schoon zullen zaterdag de zogeheten lucky loser­-wedstrijd spelen tegen een team dat ook als derde in hun poule is geëindigd. Zaterdagnacht (Nederlandse tijd) zijn de laatste poulewedstrijden en zal de tegenstander bekend worden.

Keizer / Meppelink
Sanne Keizer en Madelein Meppelink spelen komende nacht hun laatste poulewedstrijd tegen de Amerikanen Alix Klineman en April Ross, die tot nu toe alles wonnen. De Nederlandse vrouwen zullen moeten winnen om nog kans te maken op een vervolg in het toernooi. Keizer en Meppelink staan dan op een keer winst net als China of Spanje die morgen nog tegen elkaar spelen. Het puntenratio zal bepalen wie er dan hoger eindigt in de poule.

Je zult er lang voor moeten opblijven, of heel vroeg de wekker zetten, want de wedstrijd tegen Amerika begint om 2.00 uur. De wedstrijd zal live te zien zijn op NPO1 bij de NOS, op Eurosport 2, op Eurosport 1 afgewisseld met atletiek, Eurosport.nl of Discovery+.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn