Het vierlandentoernooi Nations Clash is gewonnen door de Nederlandse vrouwen. Katja Stam / Raïsa Schoon en Sanne Keizer / Madelein Meppelink lieten in Düsseldorf Zwitserse, Duitse en Tsjechische duo’s achter zich. Bij de mannen eindigden Jasper Bouter / Ruben Penninga en Christiaan Varenhorst / Steven van de Velde gelijk in punten met de Zwitserse mannen, maar moesten in setquotiënt het hoofd buigen.

Het was de eerste keer dat de Nations Clash werd gehouden. Ex-beachvolleyballer Alex Walkenhorst was de drijvende kracht achter de organisatie. Het is het eerste internationale toernooi dat dit jaar gespeeld wordt. Per sekse werd er gestreden tussen vier landen. Naast Nederland waren dat bij de mannen Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. Bij de vrouwen speelden ook Zwitserland en Duitsland mee en een combinatieteam Tsjechië en Zwitserland. Voor elk gewonnen duel kreeg het land twee punten. Teams kwamen tegen beide duo’s van een ander land uit.

Vrouwen
Op de laatste dag van het toernooi moesten beide Nederlandse teams nog een wedstrijd afwerken, de Tsjechisch-Zwitserse combinatie was de tegenstander. Voor Katja Stam en Raïsa Schoon hield dat in dat zij tegen de Tsjechische Michala Kvapilová en Michaela Kubicková moesten aantreden. Stam/Schoon had alle voorgaande wedstrijden gewonnen, de Tsjechischen hadden juist alle partijen verloren.

In de inmiddels kenmerkende rustige en overzichtelijke manier waarop Stam en Schoon spelen, gaven ze Kvapilová en Kubicková vrijwel geen kans. De eerste set werd met 21-16 gewonnen. Toen de Tsjechischen nog even aanzetten in de tweede set namen Stam en Schoon een time-out. De 13-14 achterstand werd omgebogen met vier punten op rij en de set werd vervolgens afgemaakt met 21-15.

Daarmee had Nederland inmiddels voldoende afstand genomen van Zwitserland en wist het zich verzekerd van winst in de eerste Nations Clash. Sanne Keizer en Madelein Meppelink verloren hun wedstrijd tegen het jonge Zwitserse team Esmée Böbner / Zoe Vergé-Dépré met 2-0.

In het overwinningsinterview was Sanne Keizer er snel bij om de eer te geven aan Stam en Schoon: “We wisten dat de top van de World Tour hier aanwezig zou zijn en dat ze het ons heel moeilijk zouden maken. Maar gelukkig fixten zij het”, zei ze wijzend naar het jonge Nederlandse duo. Stam en Schoon hadden met hun zes overwinningen een groot aandeel in de in totaal negen gewonnen duels van Nederland. Zwitserland, dat speelde met het team dat eerste op de Europese ranking staat en het team dat regerend Europees kampioen is, won uiteindelijk een wedstrijd minder.

Mannen
De Nederlandse mannenkoppels sloten het toernooi beide winnend af, maar nederlagen op zondagochtend tegen Zwitserland zorgden ervoor dat de Zwitsers in de eindrangschikking boven Nederland eindigden op basis van het aantal gewonnen en verloren sets.

Christaan Varenhorst en Steven van de Velde moesten ’s ochtends hun meerdere erkennen in Marco Krattiger en Florian Breer, hetzelfde team dat hen uitschakelde in de achtste finales van het EK afgelopen jaar. ’s Avonds waren Varenhorst en Van de Velde meedogenloos tegen Mirco Gerson en Adrian Heidrich. In no-time werd het twee keer 21-14.

Jasper Bouter en Ruben Penninga hadden ’s ochtends in de eerste partij hun vizier nog niet op scherp staan en verloren met 21-14, 23-21. Zondagavond waren ze in de wedstrijd tegen de Kings of the Court van 2020 in Utrecht, Krattiger/Breer, erg scherp. Ze wisselden op het juiste moment van serveerstrategie en dreven vooral Marco Krattiger met hun sterke blok-verdedigingsspel soms tot waanzin. Bouter/Penninga won met 21-18, 21-18.

Eindrangschikking vrouwen

Team

Wedstrijden

Gewonnen

Sets gewonnen

Sets verloren

Punten

1

Nederland

12

9

19

8

18

2

Zwitserland

12

8

16

10

16

3

Duitsland

12

5

11

16

10

4

Tsjechië/Zwitserland

12

2

8

20

4

Eindrangschikking mannen

Team

Wedstrijden

Gewonnen

Sets gewonnen

Sets verloren

Punten

1

Zwitserland

12

8

18

8

16

2

Nederland

12

8

17

10

16

3

Duitsland

12

5

11

18

10

4

Oostenrijk

12

3

10

20

6

Foto: Instagram New Beach Order

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn