Met twee oude bekenden aan het roer hoopt Draisma Dynamo succesvolle tijden van weleer te kunnen laten herleven. Als hun voornaamste taken zien trainer-coach Redbad Strikwerda en zijn secondant Michiel van Dorsten het om de spelersgroep uit te dagen en beter te maken. Vandaag staat de eerste competitiewedstrijd tegen Achterhoek Orion op het programma, direct een kraker.

Draisma Dynamo – Achterhoek Orion

Het eerste weekend van de Eredivisie staat er direct een prachtig affiche op het programma. Met een gloednieuw Dynamo heeft Strikwerda het doel om kampioen te worden van Nederland. Zaterdag kan daar de eerste stap in gezet worden als het thuis aantreedt tegen Orion. Een paar weken geleden moesten de Apeldoorners nog het onderspit delven tegen de ploeg uit Doetinchem, toen een oefenwedstrijd met 3-1 verloren ging. ‘’Het gaat allemaal niet vanzelf”, vertelt coach Redbad Strikwerda. “We zullen scherp moeten zijn en ons goed moeten voorbereiden met genoeg rust. Ik verwacht niets anders dan dat de jongens hun uiterste best gaan doen. Ik kan niet goed beoordelen hoe het team van Orion ervoor staat, maar ik zie voldoende niveau in ons team om ze met 3-0 naar huis te sturen.”

Strikwerda terug op oude nest

Strikwerda keert na uitstapjes naar Zwolle en Doetinchem terug op het oude nest. Michiel van Dorsten liet zich na het beëindigen van zijn actieve spelersloopbaan overhalen in de functie van assistent bij Draisma Dynamo betrokken te blijven. “Ik heb bewust de keuze gemaakt voor mijn werk en was eigenlijk van plan om te stoppen met alles”, licht de boomlange Van Dorsten toe. “Tegen technisch manager Wim Jonker heb ik gezegd dat hij me voor één ding mocht vragen. Voor het geval Redbad mij als assistent zou willen, mocht hij me bellen.”

Toegevoegde waarde

Strikwerda gelooft in de toegevoegde waarde van zijn voormalige pupil Van Dorsten. “Ik denk in vaste patronen”, aldus de hoofdcoach. “Soms misschien wel in wat rigide vormen. Wel krijgen spelers daarbinnen alle vrijheden. Er bestaat heel veel ruimte voor als ze iets zelf willen regelen. Ondanks een ontzettende eigen mening ben ik voor mijn spelers heel toegankelijk. Michiel lijkt me uitermate geschikt om daar aanvulling aan te geven. Sociaal staat hij er prima in. We zijn bovendien allebei vrij groot. We kijken graag van boven neer op hoe iets gaat. Iemand laten spartelen om hem net voor het verzuipen uit het water te trekken.”

Nieuw programma

Om kampioen te worden heeft coach Strikwerda een nieuw programma neergezet dat topsportwaardig is en kan concurreren met dat van topclubs in het buitenland: “Voor minder wilden we het niet doen. Ik heb tegen het bestuur gezegd: we gaan in de ochtend trainen en nemen afscheid van de mensen die niet aan dat programma kunnen voldoen. Voor dit programma hebben we mensen nodig die in, of in de buurt van, Apeldoorn wonen en zeer gemotiveerd zijn.’’

Wijzigingen in selectie Draisma Dynamo

Het nieuwe trainingsschema bracht wijzigingen in het team teweeg. ‘’We wilden in ieder geval gemotiveerde spelers die het nieuwe programma kunnen gaan draaien”, legt Strikwerda uit. “Dat betekent veel nieuwe en jonge spelers die als doel hebben om uiteindelijk naar het Nederlands team en naar het buitenland te gaan.’’

De keuze voor een aantal spelers was voor de hand liggend. Stefan Boermans trainde al een heel seizoen mee en was daarmee een logische speler om te vragen. Daarnaast kwamen Rik van Solkema en Cas Abraham van het Talent Team Papendal over. “Zij zijn al gewend aan een topsportprogramma en hebben duidelijke ambities,’’ aldus Strikwerda.

Bram Langevoort bleek een ander verhaal: ‘’Eerst was hij nog niet zo ambitieus, maar nu is hij 25 en heeft hij besloten om er toch voor te gaan.’’ Freek de Wijer en Maikel van Zeist komen over van Orion.

Afgelopen week werd Tom van Steenis als nieuwste aanwinst gepresenteerd. Strikwerda is echter nog niet 100% tevreden met zijn huidige selectie: ‘’Ik denk altijd dat het beter kan, dus laat ik daar maar standaard op antwoorden: nee ik ben nog niet tevreden. Aan het eind van jaar misschien, als we kampioen zijn.’’

Michiel Van Dorsten Dynamo 2017 Rh

Michiel van Dorsten in 2017 als speler van Draisma Dynamo

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn