De strijd om de landstitel is nog niet gestreden. Ondanks een 2-0 voorsprong voor Active Living Orion, dat daarmee nog één set verwijderd was van de titel, wist Draisma Dynamo het duel vanavond in vijf sets te winnen.

Active Living Orion had na twee gewonnen vijfsetters een 2-0 voorsprong en kon vanavond in een volle SaZa Topsporthal in Doetinchem de landstitel pakken. Voor Draisma Dynamo was het alles of niets: de ploeg moest winnen om een vierde duel af te dwingen.

Orion begon vol zelfvertrouwen aan het duel en kwam dankzij gevarieerd aanvallend spel op 10-7. Freek de Weijer zorgde er met twee opeenvolgende blokkeringspunten voor dat Dynamo weer op gelijke hoogte kwam (11-11) en na een ace van Sjors Tijhuis konden ze de leiding overnemen. Het vervolg van de set werd gekenmerkt door een gelijkwaardige strijd waarbij veel servicefouten voorkwamen dat een van de teams een significante voorsprong kon opbouwen. Samuli Kaislasalo bracht Orion op 23-22, waarna Liam McCluskey binnen de lijnen kwam voor de service. Mede dankzij een uitstekende redding van de Belgische spelverdeler kwam Orion op setpunt. De tweede werd verzilverd: 25-23.

Jannes van der Ham speelde een sleutelrol in de tweede set en zette een reeks scores neer die Orion een stevige 15-6 voorsprong gaf. Coach Redbad Strikwerda had zijn beide time-outs al gebruikt en probeerde met invallers Cas Abraham en Jack Williams zijn team weer op de rails te krijgen. Het mocht echter niet baten voor Dynamo, dat worstelde om terug in de wedstrijd te komen. Een uitgeslagen bal van Abraham gaf Orion tien kansen om de set te beslissen. Edson Felicissimo benutte onmiddellijk de eerste kans en haalde de set met 25-14 binnen.

Abraham en Williams bleven staan in de derde set, waarin de spanning volledig terug was. Dynamo wist met tactisch spel Orion te ontregelen en bereikte als eerste de ‘big points’: 17-20. Het spel werd even onderbroken toen Williams de bal tegen het achterhoofd van Abraham serveerde. De passer-loper was ongedeerd, maar uit voorzorg bracht Strikwerda Yannick Bak weer in het veld. Dynamo pakte de draad snel weer op. Via Williams kwam de ploeg even later op setpunt en bij de tweede mogelijkheid maakte Duco Krook het af: 22-25.

Abraham stond weer in het veld in de vierde set, waarin Dynamo direct een 0-3 voorsprong pakte en die verder uit wist te bouwen naar 10-15. Ondanks sterk spel van Kaislasalo, die consistent voor Orion scoorde, handhaafde Dynamo hun voorsprong en bereikte als eerste de twintig punten. Abraham speelde een cruciale rol in de slotfase en scoorde enkele belangrijke punten, waaronder het punt dat Dynamo op setpunt zette. De set werd uiteindelijk beslist door een uitgeslagen service van Orion: 21-25.

Net als in de vorige twee wedstrijden was er een beslissende vijfde set nodig om een winnaar te bepalen. Bij de kantwissel had Dynamo een kleine voorsprong, en na een indrukwekkende redding van Abraham kon de uitploeg het verschil uitbreiden naar 8-11. Via Kaislasalo werd het 10-11, maar de daaropvolgende twee punten leidden tot heftige discussies met de scheidsrechter. Beide punten vielen in het voordeel van Dynamo, dat ondanks het rumoer hun concentratie behield. Twee punten later vierden ze de overwinning, waarmee ze hun kans op de landstitel in leven houden.

Het vierde duel in de best-of-five serie wordt vrijdagavond om 20.00 uur in Apeldoorn gespeeld.

Uitslag
Active Living Orion – Draisma Dynamo 2-3 (25-23, 25-14, 22-25, 21-25, 10-15)