De beachvolleyballers Quentin Métral en David Schweiner zijn bij King of the Court positief getest op COVID-19. Beide spelers kunnen niet deelnemen aan het toernooi. Toernooidirecteur Wilco Nijland noemt de ontwikkeling "super zuur voor de spelers, maar een bevestiging dat de strenge protocollen werken."

King of the Court is het beachvolleybalevenement dat van woensdag tot en met zaterdag plaatsvindt in Utrecht en waaraan veertig beachvolleybalkoppels uit de hele wereld deelnemen. Voor het toernooi is een uitgebreid coronaprotocol gehandhaafd waaraan alle aanwezigen zich dienen te houden.

Negatieve test voor aankomst
Alle spelers dienden voorafgaand aan het afreizen naar Nederland een negatieve coronatest te overleggen die maximaal 72 uur oud was. Pas daarna werden zij toegelaten tot de zogenaamde spelersbubbel. Direct na aankomst hebben alle spelers een volgende coronatest ondergaan. Voor Quentin Métral en David Schweiner leverde deze test een positieve uitslag op. De andere 78 spelers testten allen negatief.

Quentin Métral en David Schweiner testten allebei respectievelijk drie en zes weken geleden voor het eerst positief op het coronavirus. "Hoewel ze in hun thuisland nog negatief testten, pakte de eerste test in Nederland toch positief uit", licht toernooiarts Marc Doornbos en medisch eindverantwoordelijke bij King of the Court toe. "We weten dat het kan. Ook zonder dat iemand nog symptomen van COVID-19 heeft, kunnen tot drie maanden na een besmetting deeltjes van het coronavirus in een lichaam blijven en dan zorgen voor een positieve test. De kans dat dit ook het geval is bij Métral en Schweiner is aannemelijk", stelt Doornbos.

Doornbos stelt dat de kans "bijna nul" is dat de twee spelers andere spelers hebben aangestoken. "Volgens de meest recente literatuur kunnen mensen die alleen milde of gemiddelde klachten hadden tien dagen na hun besmetting geen anderen meer besmetten. Ook het RIVM onderschrijft dat."

Protocollen werken
Toernooidirecteur Wilco Nijland heeft een dubbel gevoel bij de positieve tests van beide spelers. "Het is goed om vast te stellen dat onze protocollen werken. We hebben alles tot in de puntjes voorbereid om een coronaproof event neer te zetten. We zitten bovenop de gezondheid van onze spelers en staf en weten precies wat te doen als iemand positief is. Voor beide spelers is het super zuur dat ze het toernooi moeten verlaten, maar we houden vast aan de protocollen die we samen met de wereldvolleybalbond hebben opgesteld."

De duo's waarin Métral en Schweiner uitkomen worden vervangen door de Nederlandse duo's Bouter/Penninga en Boermans/De Groot.

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×