De CEV Beach Volley Nations Cup is nog niet voor iedere volleybalfan een begrip en dat is natuurlijk niet zo vreemd. Het toernooi beleeft dit jaar pas zijn tweede editie. Volgende week speelt Nederland in Apeldoorn met zijn damestopteams voor een plek in de finaleronde en en een stap naar olympische kwalificatie. Maar hoe werkt het precies, die Nations Cup?

Wat is de Nations Cup?

De Nations Cup is een Europees landentoernooi in beachvolleybal voor mannen en vrouwen en niet een toernooi waarin teams van twee spelers voor hun eigen kansen gaan.

Vorig jaar werd de eerste editie gespeeld. De Nederlandse mannen wonnen toen in Oostenrijk brons. De Nederlandse vrouwen werden in de kwartfinales door Oostenrijk uitgeschakeld.

Wie doen er mee?

In het vrouwentoernooi doen 31 landen mee, verdeeld over drie poules van vijf en vier poules van vier landen. De poules worden in mei en juni gespeeld. De winnaars van elke poule plaatsen zich voor de eindronde.

Wat is het format van de Nations Cup?

De landenteams bestaan uit twee koppels, die elk één wedstrijd spelen tegen een duo van het land dat de tegenstander is. Is de stand na die twee wedstrijden gelijk, dan volgt er nog een beslissende set tot de 15. Beide landen mogen zelf bepalen welke twee spelers die golden set spelen. In de eerste partij van een landenontmoeting komen de twee laagst gerankte teams tegen elkaar uit; in de tweede treffen de op papier twee sterkste koppels van elk land elkaar.

Het toernooi wordt gespeeld volgens het double elimination format. Je speelt dus niet tegen alle landen in de poule Dat houdt onder meer in dat je na een nederlaag in je eerste wedstrijd nog niet direct bent uitgeschakeld.

De landen worden geplaatst in de poule aan de hand van de opgetelde punten van de twee team van een land op de CEV Entry Ranking. Op basis van de plaatsingen wordt het wedstrijdschema ingevuld. Grotendeels dankzij de hoge positie van Katja Stam en Raïsa Schoon is Nederland daardoor als eerste geplaatst. Emi van Driel/Brecht Piersma is het andere team dat in Apeldoorn voor Nederland uitkomt.

Schema nations cup vrouwen

Tegen wie speelt Nederland in Apeldoorn?

Nederland speelt dankzij zijn status van eerste geplaatste zijn eerste wedstrijd tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de nummers vier (Cyprus) en vijf (Noord-Ierland) geplaatste landen.

Het speelschema is als volgt:

Wedstrijd 1: Noord-Ierland – Cyprus

Wedstrijd 2: Estland – Slovenië

Wedstrijd 3: Nederland – winnaar wedstrijd 1

Wedstrijd 4: Verliezer wedstrijd 1 – verliezer wedstrijd 2

Wedstrijd 5: winnaar wedstrijd 2 – verliezer wedstrijd 3

Wedstrijd 6: winnaar wedstrijd 3 – winnaar wedstrijd 4

Finale: winnaar wedstrijd 5 – winnaar wedstrijd 6

De winnaar van de voorronde plaatst zich voor de eindronde. Tijd en plaats is daarvan nog niet bekend.

En de mannen?

Bij de mannen dingen 35 landen naar de titel. Nederland speelt op 26 en 27 mei zijn voorronde in Israël, met Letland, Israël, Schotland, Roemenië als mogelijke tegenstanders. Ook hier gaat alleen de winnaar door naar de finaleronde van de Nations Cup.

Tot slot: wat levert de Nations Cup op?

Voor het winnende land in de eindronde ligt een cheque van 24.000 euro. De nummer twee neemt 16.000 euro mee naar huis en 12.000 euro blijft over voor de nummer drie. Maar belangrijker nog is dat de eerste drie zich rechtstreeks plaatsen voor de finaleronde van de Nations Cup van 2024, waarin je ook kwalificatie voor de Spelen van Parijs kunt afdwingen.

De voorronde van de CEV Beach Volley Nations Cup met Nederland wordt op 17 en 18 mei in Apeldoorn (sportpark Orderbos) gespeeld. Toegang is gratis.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn