Deze week werden de kwartfinales van de Nationale Beker gespeeld. Bij de heren wisten de vier favorieten zich te plaatsen voor de halve finale: Active Living Orion, Sliedrecht Sport, Nova Tech Lycurgus en Numidia VC Limax. Bij de vrouwen veroverden De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht, Visser Assen/Sudosa-Desto, Djopzz Zwolle Topvolleybal en Apollo 8 een plek in de halve finale.

Nationale Beker Mannen
Afgelopen zondag stonden Active Living Orion en Rensa Family Orion, het eerste en tweede herenteam van de Doetinchemse club, tegenover elkaar. De koploper van de BetCity Eredivisie Mannen ondervond alleen in de eerste set weerstand van hun clubgenoten, maar wist deze set wel met 26-28 te winnen. Vervolgens werden set twee en set drie overtuigend gewonnen (10-25 en 16-25), waarmee Orion zich voor de halve finale plaatste. Daarin zal de ploeg Nova Tech Lycurgus treffen, dat in vier sets won van VoCASA.

De regerend bekerwinnaar had een moeizame start in Nijmegen, waar de thuisploeg de eerste set met 25-19 won. Halverwege de tweede set namen de Groningers echter de controle en gaven die niet meer uit handen. Ze wonnen drie sets op rij (19-25, 20-25 en 20-25) en stelden zo een plek in de halve finale veilig. Hierdoor behoudt Lycurgus de kans om voor het vijfde jaar op rij de beker te winnen

Het eerste herenteam van Sliedrecht Sport heeft zich ook geplaatst voor de halve finale. Na een overtuigende eerste set tegen Simplex SSS (16-25), was het vervolg van de wedstrijd een stuk spannender. De tweede set was een nek-aan-nek race, waarin Sliedrecht aan het langste eind trok: 23-25. Ondanks een comfortabele voorsprong en drie setpunten voor SSS in de derde set, slaagden ze er niet in de wedstrijd te verlengen. Met een zenuwslopende eindstand van 32-34 sleepte Sliedrecht uiteindelijk de overwinning binnen.

De halve finale had een onderlinge strijd tussen het eerste en tweede herenteam van Sliedrecht kunnen worden, maar het tweede team was niet opgewassen tegen Numidia VC Limax. De Limburgse ploeg rekende in drie sets af met de topdivisionist. In De Basis werd het 10-25, 20-25 en 19-25.

Uitslagen
Rensa Family Orion - Active Living Orion 0-3 (26-28, 10-25, 16-25)
Simplex SSS - Sliedrecht Sport H1 0-3 (16-25, 23-25, 32-34)
VoCASA - Nova Tech Lycurgus 1-3 (25-19, 19-25, 20-25, 20-25)
Sliedrecht Sport H2 - Numidia VC Limax 0-3 (10-25, 20-25, 19-25)

Nationale Beker Vrouwen
Bij de vrouwen plaatste Visser Assen/ Sudosa-Desto zich als eerste voor de halve finale. De eredivisionist won in drie sets van het tweede damesteam van Sliedrecht Sport, dat uitkomt in de topdivisie. Nadat het aanvankelijk gelijk opging in de eerste set, namen de gasten al snel een stevige voorsprong. Een sterke serviceserie van Danique Aardema en veel aanvalskracht zorgden ervoor dat de ploeg uit Assen de eerste set ruim won: 13-25. De tweede set verliep vergelijkbaar en ging met 17-25 naar Sudosa-Desto. In de derde set had de ploeg meerdere matchpoints nodig, maar op de vierde haalde ze de overwinning binnen: 22-25.

In de halve finale staat Assen tegenover Apollo 8, die eveneens een topdivisionist uit het toernooi knikkerde. Al ging dat niet zonder slag of stoot. ITC Groep/AVV Keistad won de eerste set en wist na ruim verlies in set twee en drie, ook de vierde set naar zich toe te trekken. Apollo was op tijd weer bij de les en claimde met een 12-15 overwinning in set vijf en daarmee een plek in de halve finales

Net als het tweede damesteam, sneuvelde ook het eerste team van Sliedrecht in de strijd om de Nationale Beker. In De Basis vond een herhaling van de finale van vorig jaar plaats, met De Hollandse Pot Enzo/VV Utrecht als tegenstander. Sliedrecht wist vorig jaar de finale te winnen, maar bleef dit keer met lege handen. In een spannende vijfsetter trok de Utrechtse ploeg aan het langste eind: 23-25, 30-28, 19-25, 25-12 en 10-15.

Aan dezelfde kant van het schema streden Draisma Dynamo en Djopzz Zwolle Topvolleybal om een plek in de halve finale. Zwolle won de eerste twee sets (17-25, 20-25), maar Dynamo bracht de spanning terug in de wedstrijd door de derde set met 25-16 naar zich toe te trekken. Zwolle maakte in de vierde set een einde aan het duel en gunde Dynamo maar 14 punten.

Uitslagen
Sliedrecht Sport D2 - Visser Assen/Sudosa-Desto 0-3 (13-25, 17-25, 22-25)
Sliedrecht Sport D1 - De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht 2-3 (23-25, 30-28, 19-25, 25-12, 10-15)
Draisma Dynamo - Djopzz Zwolle Topvolleybal 1-3 (17-25, 20-25, 25-16, 14-25)
ITC Groep/AVV Keistad - Apollo 8 2-3 (25-20, 15-25, 14-25, 25-20, 12-15)

Halve finales
Bij de vrouwen spelen de halve finalisten één wedstrijd, terwijl de mannen een uit- en thuiswedstrijd spelen. De halve finales zijn gepland op zaterdag 10 en zondag 11 februari.