Draisma Dynamo heeft de allesbeslissende wedstrijd om het landskampioenschap met 3-1 gewonnen van Amysoft Lycurgus. In de eigen hal werd de dertiende landstitel uit het roemrijke verleden van de club binnengesleept. Het is de eerste landstitel sinds de rood-gelen in 2010 onder de naam SV Dynamo de beker nog konden optillen.

Beide teams begonnen met dezelfde basis als zaterdag in Groningen, toen Dynamo de serie gelijktrok naar 1-1. Dat betekende dat coach Redbad Strikwerda van Draisma Dynamo zijn vertrouwen schonk aan Freek de Weijer (spelverdeler), Sjoerd Hoogendoorn (diagonaal), Jeroen Rauwerdink en Frits van Gestel (passer/lopers), Nico Manenschijn en Maikel van Zeist (middens) en Mats Kruiswijk (libero).

Arjan Taaij, coach van Amysoft Lycurgus, startte in Omnisport met Luke Herr (spelverdeler), Jerome Cross (diagonaal), Bennie Tuinstra en Erik van der Schaaf (passer/lopers), Dennis Borst en Hossein Ghanbari (middens) en Steven Ottevanger (libero).

Set 1
Het is Amysoft Lycurgus die de vier sets van zaterdagmiddag het beste heeft verwerkt, de scherpte aan hun kant van het net is beduidend beter. Tien foutservices voor Draisma Dynamo bewijzen de thuisploeg een slechte dienst. Daar zetten de Groningers twee series tegenover, van 9-9 naar 9-12 en 17-18 naar 17-21.

Toch komt Dynamo nog bijna langszij onder aanvallende impulsen van Jeroen Rauwerdink vanachter de driemeterlijn. Met een ace brengt Freek de Weijer Dynamo nog op 23-24, maar zijn foutieve opslag daarna bezorgt Lycurgus de setwinst.

Set 2
De wedstrijd begint in meerdere opzichten te lijken op de strijd van afgelopen woensdag, waarin er vijf sets werden gespeeld waar er twee punten verschil waren. Zo ook in de tweede set van de zondag, de teams geven elkaar weinig ruimte, ze komen zij aan zij bij de 20 punten aan.

De voorkeur van spelverdeler Freek de Weijer van Dynamo zijn daarna duidelijk, Rauwerdink is de man die het moet doen voor de Apeldoorners. Drie keer scoort de oud-international voor zijn team als Lycurgus op setpoint staat. Als Dynamo zelf aan zet is, maakt Nico Manenschijn een killblock op diagonaal Jerome Cross: 28-26.

Set 3
De winst in de tweede set heeft Dynamo het vertrouwen gegeven en direct vanaf de start van het derde bedrijf delen ze de lakens uit. De servicedruk is hoog en het blok volgt dat feilloos op. Maikel van Zeist is vaak de persoon die de bal via zijn handen op het speelvlak van Lycurgus ziet belanden.

Al snel heeft Dynamo een gat van vier punten dat ze naarmate de set vordert alleen nog maar uitbreiden. Sjoerd Hoogendoorn komt vaker tot scoren dan in de eerste twee sets en Rauwerdink blijft zijn troepen richting de eindstreep leiden. Het is de routinier die met een listige prikbal de set beslist: 25-17.

Set 4
De daadkracht van Dynamo blijkt een te grote tegenstander voor Lycurgus om tegenop te boksen. De thuisploeg is heer en meester in de eigen Arena. Maikel van Zeist en Nico Manenschijn scoren samen 12 blokpunten, de sterkhouders van Dynamo blijven scoren. Rauwerdink wordt topscorer met 17 punten, Sjoerd Hoogendoorn is zijn secondant met 14, hetzelfde aantal als Bennie Tuinstra voor Lycurgus.

Bij 24-16 komt Dynamo voor het eerst op matchpoint, maar komt vier keer niet tot scoren. Op het vijfde is het raak, omdat Tuinstra de bal in het net serveert. Voor het eerst sinds 2010 is Dynamo weer kampioen van Nederland.

Seizoen 2020-2021
Het volleybaljaar begon voor Dynamo met hoge verwachtingen na de terugkeer van Sjoerd Hoogendoorn na zijn avonturen in het buitenland. Maar bij de Supercup kregen ze het deksel op de neus in de halve finales toen Active Living Orion te sterk was in vijf sets. Na de coronapauze begon Dynamo met een imposante serie, op 1 januari werd Amysoft Lycurgus geklopt en ze bleven ongeslagen tot de laatste speelronde van de kampioenspoule toen datzelfde Lycurgus ze versloeg met 3-2.

De bekerfinale moest worden uitgesteld na enkele coronagevallen in de selectie en bij de tweede poging was Lycurgus in eigen huis te sterk. Ook de eerste wedstrijd in de play-off van afgelopen woensdag was de ploeg van Arjan Taaij de betere. Gisteren keerden de manschappen van Redbad Strikwerda het tij met een 3-1 zege in Topsportcentrum Alfacollege voordat ze het vandaag af konden maken in de Topsporthal van Omnisport in Apeldoorn.

Dynamo met Beker RHF

Uitslag: Draisma Dynamo - Amysoft Lycurgus: 3-1 (23-25, 28-26, 25-17, 25-20)

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn