Zitvolleybal is één van de teamsporten die op de Invictus Games wordt beoefend. Het internationale evenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen en veteranen vindt van zaterdag 16 tot en met vrijdag 22 april plaats in het Haagse Zuiderpark. In de Sportcampus én het IG stadion komen de deelnemende volleybalteams zondag en maandag in actie. De Nevobo is de hele week met de Volleybalbus in Den Haag aanwezig.

Tristan Chitidze uit Georgië

In aanloop naar de Invictus Games vertelde Tristan Chitidze uit Georgië over zijn ervaringen met zitvolleybal. Hij speelt sinds 2015, hetgeen best opmerkelijk is. “Want in die tijd was deze sport in ons land nog helemaal niet ontwikkeld. We wilden echter meedoen aan de US Marine Infantry Games en moesten ons er toen wel in bekwamen.”

Sindsdien speelt Chitidze, die ook aan gewichtheffen doet, met veel plezier én inzet zitvolleybal. “Het is – vergeleken met een heleboel andere sporten – echt knap lastig, dus het vraagt veel enthousiasme en concentratie. Je moet op zoveel dingen letten. Maar het belangrijkste is dat je ijverig bent en toch ook wel fanatiek.” Dat én het samenspel met zijn teamgenoten bracht hem ver. “Ik heb de laatste jaren een aantal volleybaltoernooien gespeeld, in 2015 wonnen we zelfs de eerste prijs bij een evenement in de Verenigde Staten.”

Chitidze zit sinds 2007 in het Georgische leger. In 2008 raakte hij in de buurt van het dorp Shindisi gewond tijdens de Russisch-Georgische oorlog. Hij moest lang herstellen, maar kon zijn dienstverband wel vervolgen. “Sport heeft me daar zeker bij geholpen. Sport speelt een belangrijke rol in mijn dagelijkse leven. Het hielp me om te gaan met de mentale stress die ik heb en versnelde het rehabilitatieproces. Ik ben echt blij dat ik kan sporten.”

Florin Oprea uit Roemenië

De Roemeen Florin Oprea, overigens niet in Den Haag van de partij, onderschrijft dat zitvolleybal knap lastig is. De Roemeen raakte in 2016 tijdens een missie naar Kandahar, Afghanistan gewond. “Ik doe aan zitvolleybal sinds ik in voorbereiding was op de Invictus Games. Daarvoor heb ik op de militaire school en academie zeven jaar lang volleybal gespeeld. Ik ken de verschillen dus en ik denk echt dat zitvolleybal een stuk moeilijker is. Werkelijk, het is vooral ook – omdat je werkelijk ieder spiertje in je lichaam gebruikt – een hele complexe sport. Je moet bovendien een enorme reactiesnelheid hebben. Het is best zwaar, maar met veel passie en doorzettingsvermogen kan je best ver komen. Zelf vind ik het ook een prachtige sport, vooral omdat er een band ontstaat tussen de spelers. Ik heb mijn militaire collega’s op het volleybalveld veel beter leren kennen.”

Zitvolleybaltoernooi Invictus Games wordt gespeeld op eerste en tweede paasdag

Het Verenigd Koninkrijk, Georgië, Canada, Polen, Roemenië, de Verenigde Staten en Australië schreven een team in voor het zitvolleybaltoernooi, bovendien zijn er enkele gelegenheidsteams gevormd met deelnemers uit verschillende landen. Zij komen zondag en maandag in actie, vrijdag en zaterdag werd getraind.

In gelegenheidsteam 1 (UNCONQUERED 1), komen 11 Nederlandse atleten uit.

De poulewedstrijden worden zondag in drie sessies (van 9-12.30 uur, van 14 tot 17.30 uur en van 19.15 tot 21.30 uur) afgewerkt. Ook maandagmorgen (van 9 tot 13.45 uur) worden nog poulewedstrijden gespeeld. Vervolgens zijn in de middag (15.15 tot 17.30 uur) de kruiswedstrijden. De kleine finale is maandag om 19.15 uur, de finale staat voor 20.30 uur gepland.

In Sydney werd de finale van het zitvolleybaltoernooi gewonnen door Georgië. In de finale werd het Verenigd Koninkrijk verslagen: 21-14, 21-12. In de wedstrijd om het brons tegen Polen trok Estland aan het langste eind: 21-16, 21-13.

Dagelijks verslag van Invictus Games op NOS

De NOS doet dagelijks verslag van de Invictus Games The Hague 2020 met een programma dat wordt uitgezonden na Nieuwsuur. De presentatie is in handen van Saïda Maggé.

Uitzendschema NOS:

  • Zaterdag 16 april, 22.00-22.16 uur, NPO 2
  • Zondag 17 april, 22.10-22.26 uur, NPO 2
  • Maandag 18 april, 22.00-22.16 uur, NPO 2
  • Dinsdag 19 april, 22.10-22.26 uur, NPO 2
  • Woensdag 20 april, 22.10-22.26 uur, NPO 2
  • Donderdag 21 april, 22.10-22.26 uur, NPO 2
  • Vrijdag 22 april, 22.10-22.26 uur, NPO 2

Nevobo aanwezig met Volleybalbus

Tijdens de Invictus Games zal de Nevobo met de Volleybalbus aanwezig zijn. De activiteiten uit de Volleybalbus zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 13 jaar oud. Zij kunnen op een leuke, speelse en laagdrempelige manier kennismaken met volleybal. In de Fanzone zijn ook een zitvolleybalveld en grasvolleybalveld aangelegd.

Tekst: Edward Swier / Invictus Games The Hague 2020

Foto: https://www.invictusgames2018....

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×