De Spanjaarden Herrera en Gavira hebben het brons gewonnen op het DELA EK Beachvolleybal. In de strijd om de derde plek moesten de ervaren mannen er wel diep voor gaan tegen het Russische duo Semenov/Leshukov. In een volgepakt stadion in Den Haag werd het na een spectaculaire derde set 21-17, 13-21 en 15-12. “Zo mooi om deze medaille mee naar Spanje te nemen,” aldus de trotse Gavira.

In de strijd om het brons begonnen de Spanjaarden goed, Herrera redde knap een harde bal met 1 hand en scoorde daarna zelf de 6-4. Met drie killblocks van Gavira werd het 10-7 voor de Spaanse routiniers.  De voorsprong werd niet meer weggeven door de ervaren spelers. De Russen werkten het eerste setpoint nog weg, maar met wederom een killblock werd de set gepakt: 21-17.

De tweede set begon met een vervelend moment, Semenov ging door zijn enkel. Maar hij kon de wedstrijd wel vervolgen tot opluchting van het enthousiaste publiek. De Russen legden met een scherpe service meer druk en daar had Spanje geen antwoord op, het werd rap 3-8. Herrera en Gavira kwamen totaal niet in hun spel en maakten steeds meer onnodige fouten.

De voorsprong van de Russen werd daardoor alleen maar groter, mede dankzij een aantal keiharde aanvallen van de boomlange Semenov, maar liefst 210 centimeter lang. Bij de technische time-out stond het al 7-14. Semenov liet ook blokkerend meer zijn kracht zien en de set eindigde daardoor in een dikke 13-21 zege voor de Russen.

Een blok van Herrera zorgde voor een goede Spaanse start in de allesbeslissende derde set. Gavira scoorde met een keiharde smash de 7-5 en jutte meteen het publiek nog even op. Na een geweldige spectaculaire rally lagen er drie spelers uitgeput op de grond, maar de Spanjaarden scoorden wel: 8-6. Het publiek ging duidelijk achter Herrera en Gavira staan, maar de Russen hielden in de hitte hun hoofd koel en trokken de stand weer gelijk: 9-9.

Een mooie slotfase volgde met onder meer een killblock van Gavira en een ace en een prachtige geplaatste bal van Leshukov. Bij de stand van 11-12 voor de Russen besloten Herrera en Gavira een time-out te nemen. Een goede beslissing, want de Spanjaarden vochten zich terug tot 14-12. Na een prachtige, lange rally maakten de routiniers het meteen af: 15-12. De vreugde spatte van ze af. Gavira blikte kort terug op de slechte tweede set: “Dat was echt zuur en heel lastig, mijn partner had geen energie meer. Ik ben erg trots dat we on nog herpakten.”

Daar was zijn partner Herrera heel eerlijk over, de credits voor de zege gaf hij volledig aan zijn maatje. “Hij heeft ons gered in de derde set, hij was verdedigend zo sterk en ook blokkerend scoorde hij veel. Ik ben hier zo blij mee, wat herpakken we ons geweldig.”

Gavira wist ook niet hoe hij het voor elkaar kreeg, maar dat deed er niet meer toe. “We staan hier met brons, dat is wat telt. Dit was weer een geweldig toernooi in Nederland, dank aan de geweldige organisatie. In Utrecht was het ultiem genieten en hier weer. Het publiek gaf ons zeker extra energie in de derde set. Vorig jaar pakten we hier zilver, dus Nederland ligt ons goed. Wat een sfeer dankzij een geweldig publiek.”