Een zeer enerverend avondje beachvolleybal kreeg het coronaproof stadion op het Jaarbeursplein in Utrecht voorgeschoteld. Elf Nederlanders konden een direct ticket naar de halve finales bemachtigen, Emma en Brecht Piersma spelen zaterdagochtend nog een play-off om daar ook te geraken. Ook werd het afscheid gevierd van Marleen Ramond-van Iersel die na dit toernooi stopt als beachvolleybalster. Zij kreeg een welverdiend eerbetoon voor haar prachtige carrière.

Sessie 1
De dag werd geopend door het nieuwe koppel Sanne Keizer en Mexime van Driel, dat gevormd moest worden nadat Madelein Meppelink met een beknelde zenuw in haar linkervoet moest terugtreden. Het nieuwe Nederlandse duo, dat overigens wel gezamenlijk traint in Beachvolleybal Team Nederland, kende weinig aanpassingsproblemen in de play-off van donderdagavond, op vrijdag trokken ze de lijn door en plaatsten zich voor de halve finales. De winst in de poule moesten ze aan de Zwitserse Europees kampioenen Nina Betschart en Tanja Hüberli laten. Zij wonnen de golden ball, die ze in de halve finale als joker mogen inzetten om een rally over te spelen.

Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde toverden op het juiste moment een konijn uit de hoge hoed. Met minder dan anderhalve minuut te gaan in de tweede ronde stonden ze nog op nul punten, maar met een serie van zes punten drukten ze de Belgen Dries Koekelkoren en Tom van Walle in de play-off. Varenhorst en Van de Velde plaatsten zich direct voor de halve finales, maar het waren de Zweden David Åhman en Jonatan Hellvig die met de golden ball vertrokken.

Sessie 2
Brecht en Emma Piersma spelen zaterdagochtend in de play-off voor nog een laatste plekje in de halve finales. Ze overleefden de eerste ronde van hun wedstrijd nipt en waren daardoor medeverantwoordelijk voor de uitschakeling van de Queen van Hamburg, Laura Ludwig, en haar partner Anastasija Kravcenoka uit Letland. De wedstrijd werd door de Braziliaanse Barbara Seixas en Carolina Solberg gewonnen.

De groep met twee Nederlandse teams, Alexander Brouwer / Robert Meeuwsen en Dirk Boehlé / Mart van Werkhoven, werd het een waar oranjefeest. In de derde ronde namen ze het op tegen de Slovenen Nejc Zemljak en Jan Pokeršnik en maakten er een spectaculair spel van. De Nederlanders werden eerste en tweede, maar het waren Brouwer en Meeuwsen die voor de tweede keer een golden ball mochten ophalen.

Sessie 3
De avond was van Marleen Ramond-van Iersel. Ze mocht het toernooi vervolgen met Anouk Vergé-Dépré als vervangster van de geblesseerd geraakte Joana Heidrich. Ze haalde de halve finales in dezelfde groep als waar Katja Stam en Raïsa Schoon voor de tweede keer een gouden bal wisten te veroveren. Daarna was het tijd voor haar afscheid, ondanks dat ze morgen nog in actie komt in de halve finales. Nevobo-directeur Michel Everaert stond stil bij alle hoogtepunten uit haar ruim 19-jarige carrière. Ze kreeg een vaandel voor in de Hall of Fame gepresenteerd en in een mooie ceremonie werden haar fragmenten van haar prachtige prestaties getoond, afgewisseld met spraakberichten van haar geliefden. Een passend eerbetoon aan een zeer grote speelster in het Nederlands beachvolleybal.

De avond eindigde voor Nederland nog wel in mineur. Stefan Boermans en Yorick de Groot werden in de eerste ronde van hun wedstrijd uitgeschakeld en dat betekende een einde aan het toernooi. Ze maakten te weinig van de geboden kansen aan de King’s side. De wedstrijd was voor het uitverkochte stadion nog wel een regelrechte sensatie. De Letten Samoilovs en Smedins wonnen het publiek voor zich en trokken de winst naar zich toe.

Zaterdag
De laatste dag van CM.com King of the Court start met de play-offs om de laatste plekken in de halve finales. Emma en Brecht Piersma zullen om 11.30 uur daarin uitkomen. Vanaf 12.30 uur worden de halve finales gespeeld, daarvoor hebben zich al elf Nederlanders geplaatst. De finales starten om 19.30 uur.

Alle wedstrijden zijn weer te volgen bij Ziggo en op YouTube. Op Ziggo kanaal 13 en Ziggo Sport Tennis wordt er vanaf 11.20 uur uitgezonden tot aan de start van de achtste finale van het Nederlands vrouwenteam op het EK tegen Duitsland. Vanaf 18.00 uur is het op Ziggo Sport Docu.

Pwa2108278148
Pwa2108278925
Pwa21082718465
Pwa2108278587
Pwa2108277868
Foto: Pim Waslander

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×