In een prachtige finale hebben de jonge Noren Anders Berntsen Mol en Christian Sandlie Sørum de Europese titel veroverd. In een uitverkocht stadion in het Zuiderpark wonnen ze op indrukwekkende wijze van de Letten Aleksandrs Samoilovs en Janis Smedins. Het werd 21-17 en 21-13 voor de Noren, die vorige week ook al de Gstaad Major op hun naam schreven. Mol: “Wat een geweldig toernooi, we hebben extreem genoten van het fanatieke publiek in Apeldoorn en Den Haag."

De Letten Samoilovs en Smedins, die in 2017 het zilver veroverden tijdens het EK in eigen land, begonnen sterk in de finale. Met een ace van Smedins werd het 6-8. Maar de Noren bleven koel en vochten knap terug en na een goede servicereeks en twee killblocks van Mol stond het plots 13-10 voor de jonge Noren. Mol is pas 21 jaar jong en Sørum 22.  

Het hoge blok van Mol maakte duidelijk indruk op de ervaren Letten, Samoilovs probeerde er langs te prikken maar dat leverde een bal in het net op: 17-13. Na wederom een machtig blok van Mol vluchtte Letland in een time-out bij een stand van 19-14. De Noren lieten zich niet uit hun ritme halen en maakten het na wat Letse punten alsnog koel af: 21-17.

In de tweede set toonde Mol meteen weer zijn kracht met een blok en stond het rap 3-0. Samoilovs en Smedins kwamen even bij elkaar om de tactiek te bespreken en dat leverde effect op. Ze kwamen via het eerste killblock van Samoilovs in de finale terug tot 4-3. 

Met krachtig spel waren het wederom de jonge Noren die een mooie voorsprong veroverden: 8-4. De Letten namen een time-out, maar Mol en Sørum bleven ijzersterk spelen en heel koel in veld.

Vol overtuiging denderden de ‘Vikings’ door, de Letten kregen geen kans om zich te herpakken. De Noren domineerden het spel volledig, zowel aanvallend, verdedigend als blokkerend waren ze ijzersterk en ze liepen uit naar 18-10. 

De regie werd niet uit handen gegeven en het leek wel een masterclass te worden. Na het beslissende punt, de 21-13, rende Mol dolblij een rondje mede om het publiek te bedanken. Daarna gaven de jonge Noren, de nieuwe Europese kampioenen, elkaar een dikke knuffel. 

Onwerkelijk

Het leek zo gemakkelijk te gaan, maar de Noren ervaarden het zeker niet zo. Mol: "Het gaat nooit echt makkelijk, ook niet met een ruime voorsprong. Ik had niet verwacht dat het zo'n finale zou worden, maar het werkte erg goed. Ons gameplan was de focus te houden tot het eind van de elke set, dus tot het laatste punt. We blijven constant pushen." 

Sørum kon het nog niet geloven. "Dat we Europees kampioen zijn, dat klinkt heel raar. Het is nog onwerkelijk en we zullen het thuis even moeten laten bezinken. Twee titels achter elkaar, het is een droom die uitkomt." Hij doelt daarmee op de Europese titel en het goud op de Gstaad Major. "We worden niet nerveus, ook op matchpoint niet. De focus houden is onze kracht en is ook zo essentieel in het beachvolleybal. Het momentum kan snel veranderen. Volle focus, that's the key."

 

 

 

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×