Fit Door Sport Sneek heeft zich afgelopen zaterdag gekroond tot landskampioen zitvolleybal. In de eigen Schuttersveld in Sneek versloeg de ploeg van Aletta Slagter hekkensluiter Zaanstad in vier sets (3-1).

Voor deze speelronde stond FDS Sneek zeven punten voor op achtervolger VAMOS. De Friezen moesten thuis in een goed gevulde Schuttersveld met 3-1 of 4-0 winnen van hekkensluiter Zaanstad om het kampioenschap veilig te stellen. Aan die opdracht werd voldaan.

Bij 2-0 en 18-12 voor in de derde set leek het kampioenschap al bijna zeker, maar FDS gaf de derde set toch nog weg. In de vierde set had Zaanstad echter geen schijn van kans. Door veel servicedruk en sterk spel aan het net stond er al snel een 10-0 voorsprong voor de thuisploeg op het scorebord. Op die manier haalde FDS de set en daarmee de wedstrijd binnen (3-1).

Het is het eerste landskampioenschap voor FDS sinds de oprichting in de jaren '60. In totaal werden dit seizoen slechts drie sets verloren. De kampioenswedstrijd staat symbool voor de grote reikwijdte van zitvolleybal. Op het veld was een mooie mix van spelers mét en zonder beperking.

Aanvoerder Willem Siepel: ‘Onze ambitie was om voor het kampioenschap te gaan. Ik heb er altijd vertrouwen in gehad dat het zou lukken. We hebben een team met veel ervaring. Dat heeft in mijn ogen de doorslag gegeven. Volgend seizoen gaan we opnieuw voor het kampioenschap!

Coach Aletta Slagter: ‘Hier hebben we iedere wedstrijd hard voor geknokt. Iedereen was gebrand om het kampioenschap binnen te halen. Het is fantastisch dat we dit voor zo veel supporters hebben kunnen doen. Wedstrijden als deze dragen bij aan de zichtbaarheid van onze mooie sport.

Trainer/speler Hong Zhao: ‘Ik ben trots op onze ploeg. Ik had eigenlijk verwacht dat we met 4-0 zouden winnen. In de derde set kwam denk ik toch een stukje spanning om de hoek kijken. We werden wat slordiger. In de vierde set hebben we de wedstrijd rustig uitgeserveerd.'

Op zaterdag 6 april speelt de kersverse kampioen in Mill de laatste wedstrijd van het seizoen. De tegenstander is dan nummer 2 VAMOS.