Het Nederlands mannen zitvolleybalteam is er woensdagavond niet in geslaagd om de kwartfinale van het wereldkampioenschap te bereiken. In een directe confrontatie met USA wonnen de Amerikanen na een spannende strijd met 3-1 en gaan wel door naar de volgende ronde. Voor Oranje rest de troostronde om de plaatsen 9 tot 12.

De nederlaag voor Oranje was zuur. Eigen fouten deden de equipe van bondscoach Hans Mater de das om. Setstanden: 20-25, 21-25, 25-23, 23-25. Daarmee eindigde Nederland in de poule als derde en mag het donderdag opnemen tegen Kazachstan. Het doel, top 8 bereiken, ging hiermee in rook op.

De teleurstelling was enorm aan Nederlandse zijde. In het Parktheater in Eindhoven kreeg de ploeg na afloop nog wel een staande ovatie, maar dat was slechts een schrale troost. In set een en twee was de foutenlast veel te hoog. “In de eerste set maakten we acht aanvals- en vier servefouten. En in de tweede set pakken we onze kansen niet”, analyseerde Mater.

In de derde doorgang werd Merijn Buijne ingezet waardoor de druk in het midden werd opgevoerd. Met succes, het leverde setwinst op. Nederland kwam op een 15-11 voorsprong, zag door een serveserie van USA op 15-17 komen, maar daarna knokte Oranje zich toch naar de setwinst: 25-23.

In de vierde set startte Nederland mat. Het kwam snel op en ruime achterstand (3-10) en noopte Mater al tot twee vroege time-outs. “Nu moet je je ballen laten zien, er zijn geen excuses meer. Knallen met die ballen.” Na de tweede technische time-out (11-16) ging Nederland opnieuw de achtervolging in Op 22-22 kwam het ook langszij, maar maakte in de finale van de laatste set opnieuw zelf de fouten: 23-25. “Ons foutenpercentage was gewoon te hoog”, stelde Mater nog maar eens vast.

Met het verlies is de doelstelling, een top-8 positie, niet meer haalbaar. “Een hele harde conclusie, we hadden Amerika kunnen hebben, maar we deden niet wat we moesten doen. daarom is het helaas niet gelukt. Al ben ik trots op de derde set, dat het andere spel ons setwinst heeft opgeleverd.”

Donderdag treft Nederland in de strijd om plaats 9 tot en met 12 Kazachstan. Dit duel wordt om 18.00 uur gespeeld in het Parktheater in Eindhoven.