Over het aanbod in het Gelre Food Plaza bij het WK volleybal is al veel gezegd en geschreven. Smaken verschillen. Maar je kunt pas echt een oordeel geven, als je (w)eet waarover je praat.

Gelre Food Plaza is in de fanzone de plek waar de provincie Gelderland samen met de Nevobo bezoekers inspireert met ‘duurzaam, gezond en natuurlijk ook lekker eten’, zo luidt de boodschap.

Sport en gezonde voeding gaan goed samen, dus een vreemde boodschap is het niet. De cateraars Buitenpoort en Hotel Papendal exploiteren in het Plaza een restaurant met een verantwoord aanbod. Buitenpoort heeft de keuze gemaakt voor een volledig plantaardig aanbod. Papendal serveert een combinatie van vlees, vis en vegetarisch. Daar omheen bieden foodtracks bijzondere snacks en maaltijden aan. Maar een frietje en een hamburger zijn voor de liefhebber ook beschikbaar. Het mág. En het moet niet.

Smoothiebar

“Wat in 2017 op initiatief van oud-international Debby Stam begon met een smoothiebar bij de World Grand Prix in Apeldoorn is nu uitgegroeid tot dit fantastische Plaza”, aldus Michel Everaert, directeur sportontwikkeling en evenementen bij de Nevobo. “We hebben vijf jaar geleden onze verantwoordelijkheid genomen en bij dit WK hebben we in de provincie Gelderland een heel goede bondgenoot.”

Verduurzamen

Een prominente plek voor voeding op het WK was een belangrijke wens van de provincie. ”Gelderland is met Foodvalley en de Wageningen universiteit het centrum van technologie en innovatie in voeding in Nederland. Daarbij zetten we ons als provincie in om de voedselvoorziening te verduurzamen, onder andere door middel van het stimuleren van de eiwittransitie.”, zegt Jan Markink, sport gedeputeerde van de provincie. “We willen bezoekers de kans geven te ontdekken wat er allemaal kan met gezond en duurzaam eten, vooral hoe lekker het kan zijn. Ik ben zelf echt ook verrast in het Plaza.”

Menu

Eerder deze week waren de deelnemers in het FIVB-congres te gast in het restaurant van Buitenpoort. Markink: “De Argentijnse delegatie gaf na het driegangenmenu toe het stukje vlees totaal niet te hebben gemist, terwijl ze daar in dat land toch wel van houden.”

En het moet worden gezegd: de smeuïge terrine van paddenstoelen, met zoetzuur van gemarineerde wortel en een crème van lavas en crouton met kruim van olijf, doen je het water in de mond lopen. Om maar te zwijgen over de gepofte zoete aardappel met rendang van oesterzwammen, een vleugje cacao en krokant van pastinaak.

Enfin, de bezoeker moet zelf maar de proef op de som nemen. Daar krijgt hij of zij nog een paar dagen de tijd voor.

Wrap Battle

Wanneer straks het WK zich verplaatst naar Rotterdam en Apeldoorn verhuist het Gelre Food Paza namelijk niet mee, maar de cateraars in Ahoy Rotterdam en Omnisport Apeldoorn hebben het succesnummer – de vegetarische wrap – al op het menu gezet.

Tot die tijd kun je je in Arnhem bij de resterende wedstrijden van de Volleybaldames ook nog eens aanmelden voor de ‘wrap battle’ in het Gelre Food Plaza, de uitdaging om zelf met duurzame ingrediënten de lekkerste (een deskundige jury velt het oordeel) wrap te maken. Niet alleen de volleybalsters kunnen dus bij dit WK een prestigieuze titel winnen...

Foto: Pim Waslander

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×