Giovanni Caprara is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse volleybalsters. De 56-jarige Italiaan werd vanmiddag op het hoofdkantoor van de Nevobo in Utrecht gepresenteerd. Caprara begint op 27 december met Oranje aan de voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi in Apeldoorn (7 t/m 12 januari 2020). Nederland zal het OKT in Apeldoorn moeten winnen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio.

Giovanni (Gianni) Caprara (7 november 1962) uit Medicina is een van de meest succesvolle coaches ter wereld, en kan een indrukwekkend CV overhandigen (zie onder). De Italiaan werd in 2006 wereldkampioen als bondscoach van het Russische vrouwenteam. Als clubcoach won hij onder andere de Champions League (twee keer), de CEV Cup en het WK voor clubteams.

Caprara is momenteel coach van Il Bisonte Firenze, de club waar de Nederlandse internationals Laura Dijkema en Nika Daalderop onder contract staan. Hij zal deze functie blijven vervullen. Firenze staat momenteel knap derde in de Serie A. Afgelopen zomer coachte hij ook het nationale vrouwenteam van Azerbeidzjan.

Reactie Giovanni Caprara:

“Ik ben ontzettend blij dat ik het Nederlands damesteam mag gaan coachen. Ik heb in mijn carrière al vaak met Nederlandse speelsters mogen werken, zoals Janneke van Tienen, Kim Staelens, Caroline Wensink, Floortje Meijners, Robin de Kruijf en nu dus met Laura Dijkema en Nika Daalderop. Zij hebben stuk voor stuk een sterke mentaliteit. Ze werken iedere dag hard om het uiterste te bereiken, en daar houd ik van.”

“Het OKT in januari gaat een moeilijk en spannend toernooi worden. Ieder land weet dat het maar één kans heeft om zich te plaatsen, en dat brengt de nodige zenuwen met zich mee. Wij hebben echter een heel sterk team, en we gaan de korte tijd die we hebben om ons voor te bereiden optimaal benutten. Dat we in Nederland mogen spelen is absoluut een voordeel. Ik wil dit team graag helpen om hun olympische droom te verwezenlijken.”

Reactie Joop Alberda, technisch directeur Nevobo:

“We hebben gezocht naar een coach met veel ervaring, die gewend is om onder druk te presteren op het hoogste niveau. Aan die kwalificaties voldoet Giovanni Caprara bij uitstek. Daarnaast heeft hij veel ervaring met Nederlandse speelsters, en kent het vrouwentopvolleybal geen geheimen voor hem.”

Reactie international Laura Dijkema:

“Giovanni is een onwijs ervaren coach. Hij is duidelijk in wat hij eist van zijn speelsters. Hij kan hard zijn, maar heeft ook gevoel voor humor. Hij is een erg fijne coach om mee samen te werken.”

Carrière coach:

Bergamo (assistent-coach) (ITA)  Virtus Reggio Calabria (ITA)  Spezzano - Fiorano Modenese (ITA)  Bergamo (ITA)  Nationaal team Rusland (vrouwen)  Sirio Perugia (ITA)  River Piacenza (ITA)  Nationaal team Griekenland (vrouwen)  Asystel Novara (ITA)  Villa Cortese (ITA)  River Piacenza (ITA)  Eczacıbaşı Istanbul (TUR)  Casalmaggiore (ITA)  San Casciano in Val di Pesa (ITA)  Il Bisonte Firenze (ITA)  Nationaal team Azerbeidzjan (vrouwen)

Behaalde prijzen clubs:

4 x Italiaans kampioen  3 x Italiaanse beker  5 x Italiaanse Supercup  2 x Champions League  1 x CEV Cup (Europacup 2)  1 x WK voor clubteams

Behaalde prijzen nationaal team:

Goud op WK 2006 met Rusland  2 x brons op EK met Rusland (2005 en 2007) 

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn