Drie keer is scheepsrecht, zo luidt het spreekwoord. Voor Maarten van Garderen is het werkelijkheid. Zijn derde Wereldkampioenschap in anderhalf jaar tijd heeft hem goud opgeleverd. Met Trentino Volley won hij gisteravond de ‘Italiaanse finale’ op het WK voor clubteams. Cucine Lube Civitanova werd met 3-1 verslagen. Voor de Italiaanse club van Van Garderen is het de vijfde titel in negen jaar tijd.

Zaterdag stond eerst de halve finale tegen het Russische Fakel Novy Urengoy op het programma. Na een valse start (25-22 voor de Russen) keerde Trentino de verhoudingen om en won het drie sets achter elkaar: 14-25, 16-25, 19-25. Na invalbeurten in de gewonnen sets kon onze Oranje-international zich opmaken voor de finale. Datzelfde Fakel Novy Urengoy pakte een dag later de bronzen medaille door met 3-1 te winnen van het Poolse Asseco Resovia.

In de finale stond Trentino Volley gisteravond tegenover Cucine Lube Civitanova, eveneens een Italiaanse ploeg. Het weerzien met de Serie A1-genoot zorgde voor een ‘Italiaanse finale’ tussen twee Europese grootmachten. Dit keer begon Trentino wel goed. De eerste set werd overtuigend met 25-20 gewonnen. In de tweede set vocht Civitanova zich terug en bracht de stand gelijk: 25-22 en 1-1 in sets. De spanning was terug en Trentino rechtte haar rug: 25-20 in de derde set en een 2-1 voorsprong voor de Italianen uit Trente. Waar Civitanova zich opnieuw terug moest vechten, was Trentino heer en meester en besliste de wedstrijd door de vierde set met 25-18 te winnen.

Na een vierde plek op het WK Beachvolleybal in Wenen vorig jaar en een achtste plek tijdens het WK Volleybal in september in Italië en Bulgarije, is het de derde keer wel raak voor Maarten van Garderen. Zijn derde toernooi op het hoogste niveau in anderhalf jaar tijd levert hem de gouden plak op.