Leon Luini en Matthew Immers hebben in Montpellier op het 1-ster World Tour-toernooi een mooie prestatie neergezet. Vanuit de kwalificatie schopten ze het in het hoofdtoernooi tot de halve finales. Daarin waren de Franse nrs. 1 van de plaatsingslijst met 2-0 te sterk. In de wedstrijd om het brons versloegen zij de Fransmannen Timothée Platre en Arnaud Loiseau met 2-0.

Het toernooi begon voor beide 20-jarigen op dinsdag al in de kwalificatie. Daarin waren ze al negende geplaats. Ze versloegen achtereen Portugal en Zweden en plaatsten zich daarmee als 14e voor het hoofdtoernooi.

Op woensdag trof Matthew Immers in de eerste wedstrijd van de poulefase twee oude bekenden. De Zweden David Åhman en Jonatan Hellvig waren in de finale van de Jeugd Olympische Spelen van 2018 in Argentinië te sterk voor Immers en Yorick de Groot. Met Leon Luini aan zijn zijde wist Immers nu revanche te halen, in een spannende pot won Oranje met 2-1 (14-21, 21-17, 17-15). De Zweden pakten zaterdagmiddag het goud.

Op donderdag speelde Immers/Luini tegen de Duitsers Dollinger/Kulzer om de winst in de poule. Wederom hielden de jonge Nederlanders het hoofd koel en trokken in drie sets de winst naar zich toe (19-21, 21-19, 16-14). Ze plaatsten zich daarmee direct voor de kwartfinale van vrijdag.

Kwartfinale
In die kwartfinale tegen de Italianen Alex Ranghieri en Daniele Sablone ging het in de openingsfase gelijk op. Bij 5-5 moest Ranghieri een matig gepasste bal achterna rennen, waarbij hij zich blesseerde aan zijn bovenbeen. Hij keerde nog wel terug in het veld, maar vrijuit bewegen zat er voor de grote Italiaan niet meer in. Luini en Immers speelden de eerste set heel volwassen uit, wonnen met 21-12. Op 10-4 in de tweede set zette Ranghieri nog een keer aan in zijn aanval, waarbij hij zich verder leek te blesseren. Als gevolg daarvan gaf hij op.

Halve finale
Dat maakte dat Immers en Luini zich in hun eerste World Tour-optreden direct de halve finales haalden. Daarin moesten ze het zaterdagmiddag opnemen tegen het hoogstgeplaatste team, de Fransen Quincy Aye en Arnaud Gauthier-Rat. In de eerste set maakten beide Nederlanders nog een achterstand goed, maar moest met 21-16 capituleren. In de tweede set lukte het niet voldoende druk op de Fransen te zetten, zij wonnen met 21-13.

Kleine finale
In de wedstrijd om het brons startten de beide Nederlanders sterk. Bij de eerste technische time-out stond er een 13-8 voorsprong op het scorebord. Immers en Luini wisten veel servicedruk op de Fransen te zetten, waardoor ze moeilijk tot aanvallen kwamen. Een paar missers maakten het nog spannend, maar met 21-19 ging de eerste set naar de jonge Nederlanders.

De tweede set kende een vergelijkbaar verloop, bij 13-8 was er weer de time-out. Een tussensprint van de Fransen maakte het 16-18 waarna een spannend slot volgde. Met een ace van Luini via de netrand kwam Oranje aan de goede kant van de score, 22-21. Drie punten later was daar de winst toen Platre zijn aanval buiten de lijnen sloeg (24-22).

Het is voor Immers en Luini de eerste medaille op de World Tour in hun eerste toernooi samen. Immers behaalde in drie eerdere toernooien geen ereplaats, voor Leon Luini was dit zijn eerste optreden op de World Tour.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×