Iran neemt wereldtitel over van Bosnië Herzegovina

Iran neemt wereldtitel over van Bosnië Herzegovina

Een herhaling van de Paralympische finale van 2016 tussen de mannenteams van Iran en Bosnië Herzegovina is geëindigd in een duidelijke 3-0 overwinning voor Iran: 25-18, 25-13, 25-20. Daarmee werd wereldkampioen Bosnië onttroond. Beide landen hebben zich geplaatst voor de Paralympics 2020 in Tokio.

Zeker vijfhonderd toeschouwers zorgden voor een fantastische sfeer in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. Zowel Iran als Bosnië stonden hartstochtelijk achter hun land. Aanmoedigingen, zang en het zwaaien van de landsvlaggen zorgden voor een kakofonie aan geluid.

Alleen aan het begin van de eerste set kon Bosnië een vuist maken. Het nam een snelle 6-1 voorsprong, maar toen Iran onder leiding van ‘volleybalreus’ Morteza Mehrzad (2.46 meter) op stoom kwam, was het snel gedaan met Bosnië. Van 1-6 boog Iran de achterstand om in 13-6 en won de set met 25-18.

Ook in het vervolg van de wedstrijd maakte de mokerslagen van Mehrzad een einde aan de illusies van Bosnië; de Iraniër scoorde wel dertig punten voor zijn land.

De finale stond onder leiding van Nederlander Benno Meijer en de Sloveen Janko Plesnik, die na 25 jaar zijn fluit aan de wilgen hangt. Na afloop ging de ambassadeur van Bosnië met het nationaal team op de foto. Hetzelfde gebeurde met Iran waar de tweede ambassadeur van het land zich liet vereeuwigen. Na afloop kreeg de Iraanse ploeg nog een souvenir uit Nederland aangeboden: Delfts blauw.

Het brons ging na een spannende strijd naar Brazilië, dat Oekraïne met minimaal verschil versloeg: 28-26, 25-23, 27-25.

Foto: World ParaVolley

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×