Afgelopen week waren een aantal van onze vertegenwoordigende jeugdteams door heel Europa actief. Op verschillende WEVZA-toernooien werd de nodige ervaring opgedaan. Helaas lukte het (nog) niet op een EK-ticket te bemachtigen.

Jong Oranje meiden
De Jong Oranje meiden onder leiding van coaches Eric Meijer en Marko Klok namen deel aan het WEVZA-toernooi in Ragusa, op het Italiaanse eiland Sicilië.

In de poulefase stond Nederland tegenover: Portugal, Zwitserland en Spanje. De eerste twee wedstrijden werden winnend afgesloten. In de laatste poulewedstrijd wist Nederland geen set te pakken tegen Spanje. Op die manier eindigde Nederland als tweede in poule.

In de halve finale nam Nederland het op tegen Italië. Tegen de latere toernooiwinnaar kwam Nederland nauwelijks in het spel voor (0-3 verlies).

In de strijd om de bronzen medaille werd vervolgens met 1-3 verloren van zuiderbuur België.

Het goud (en daarmee het EK-ticket) ging naar Italië. Zij versloegen Spanje in de finale.

Jeugd Oranje meiden
De Jeugd Oranje meiden speelden hun WEVZA in het Belgische Herentals. In de poulefase nam de ploeg van bondscoach Ivo Munter het op tegen: België, Spanje en Portugal. Na verlies tegen het gastland in de openingswedstrijd, werd gewonnen van Spanje en Portugal.

Net als de Jong Oranje meiden troffen ook de Jeugd Oranje meiden Italië in de halve finale op hun pad. Ook in deze wedstrijd waren de het de Italiaanse leeftijdsgenoten die aan het langste eind trokken. In de bronzenmedaillewedstrijd werd van oosterbuur Duitsland verloren.

In de finale won België van Italië. België plaatste zich op die manier voor het EK.

Jeugd Oranje jongens
De Jeugd Oranje jongens waren afgelopen week in het Duitse Frankfurt am Main. In de ‘Wintersporthalle’ nam de ploeg van bondscoach Arne Hendriks het op tegen: Spanje, Frankrijk en België. De openingswedstrijd tegen Spanje eindigde na vijf sets in verlies.

Tegen Frankrijk wist Nederland geen set te winnen. Ondanks dat maakt Nederland in die wedstrijd wel ‘het punt van het toernooi’ (zie hieronder).

Een wedstrijd later werd tegen België een setje afgesnoept. Om de wedstrijd om plek vijf werd met 0-3 verloren van Portugal. Op die manier eindigde de Jeugd Oranje jongens op de zevende plek.

Het goud ging naar Frankrijk. Ze versloegen Italië in vijf sets en zijn daarmee zeker van deelname aan het EK. In de strijd om het brons won Spanje met duidelijke cijfers van Duitsland.

Alle teams krijgen in april een nieuwe kans op kwalificatie voor het EK.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn