Het publiek moest er donderdagavond wel even op wachten, maar nadat 23 ploegen één voor één hun opwachting hadden gemaakt en de vragen van presentatrice Manon Flier enthousiast hadden beantwoord, was het dan toch zover. Rond de klok van half negen maakte Oranje een glorieuze entree op het inmiddels donker geworden en volgestroomde Marktplein in Apeldoorn en gingen de toeschouwers helemaal los.

Hoogtepuntje

Sommige jeugdige supporters stonden er op dat moment al meer dan twee uur. Zo ook de 12-jarige Elinore Buijsman die reikhalzend uitkeek naar de opkomst van…..Thailand. Omdat ze fan was van die ploeg? ,,Nee, dat niet maar mijn zus Celeste loopt bij dat team voorop.”

Die andere Celeste zei haar niet zoveel, maar het hoogtepunt van de avond was voor de kleine Elinore haar zus te zien lopen op die hele hoge brug naar de tribune met al die rookeffecten erbij. Enthousiast voor het volleybal was ze de afgelopen periode ook geworden: ,,Binnenkort doe ik mee in Apeldoorn aan het schoolvolleybaltoernooi”, straalde ze. Een teken te meer dat dit WK mooie reclame voor de volleybalsport oplevert.

Volleybalhart

De jongste volleybalfans vormden niet het grootste gedeelte van het publiek dat naar het Apeldoornse Marktplein was gekomen, wat ook te maken had met het feit dat er morgen weer gewoon een schooldag op het programma staat. Toch waren ze er wel degelijk zoals bijvoorbeeld het zoontje van oud-eredivisie speelster Ellen Luttikhuis die zich, gezellig met vrienden uitstekend vermaakte tussen het Apeldoornse publiek. ,,Mijn hart klopt voor het volleybal en dit maken we hier in deze stad maar één keer mee dus hoe mooi is dit. Ik neem dan uiteraard mijn zoontje mee om mijn enthousiasme weer op hem over te dragen”, glunderde Ellen.

De opkomst van Oranje vormde ook voor haar de apotheose op het Apeldoornse Marktplein. Onder het genot van een hapje en een drankje lekker juichen, meeklappen en meezingen…met Berget Lewis en daarna met Kris Kross Amsterdam.

Wedstrijdkaartjes

Daan Klumper en Yannick Kofman vonden het eveneens allemaal prachtig. De twee 14-jarigen stonden met hun moeders op een afstandje rustig naar het spektakel op de grote tribune te kijken. Opvallend was dat beide mannen aardig op de hoogte leken te zijn van de ploegen. ,,Ze volleyballen bij Alterno", antwoordde de moeder van Yannick, ,,En ze gaan ook naar de wedstrijden kijken. In iedere geval volgende week zondag als Nederland tegen Italië speelt.”

Voor de 9-jarige Summer, spelend bij volleybalvereniging Dynamo in Apeldoorn is het feest nog mooier. Niet alleen mag ze met haar moeder naar deze teampresentatie kijken maar daarbovenop zitten ze volgende week vrijdag op de tribune als Nederland aantreedt tegen België. Hoewel ze over de speelsters van het Nederlands team nog niet zo heel veel weet, is het voor de kleine Summer al met al een hele beleving.

WK-koorts

Het is dan ook aardig imponerend allemaal. Zo’n plein vol met juichende en zingende mensen, trouwe volleybalfans, recreatieve spelers en mensen die gewoon houden van een goede show. Het maakte donderdagavond niet veel uit. Ze stonden er allemaal naast elkaar en raakten bij elke opkomst van een landenploeg een beetje meer in de ban van het aanstaande WK. Het grootste volleybaltoernooi ooit in Nederland georganiseerd, dat vandaag echt van start gaat met de openingswedstrijden van de organiserende landen Polen en Nederland in het Gelredome te Arnhem.

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn