De Nederlandse beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa zijn vanmiddag uitgeschakeld op de Olympische Spelen van Tokio. Oranje verloor in de tussenronde met 2-0 van Cuba, en eindigt als zeventiende op de ranglijst. Stam en Schoon slaagden er tegen Lidy / Leila niet in om hun beste spel te laten zien.

1e set

Katja Stam en Raïsa begonnen uitstekend aan de tussenronde (lucky losers round) door een 5-2 voorsprong te nemen aan het begin van de eerste set. Na een succesvol killblock van Katja Stam wisselden de teams voor het eerst van speelhelft.

De voorsprong van drie punten werd echter snel weggegeven, en op 6-6 was de stand weer gelijk. Terwijl Cuba veel servicedruk leverde, slaagde Nederland hier maar mondjesmaat in. Ook maakte TeamNL te veel eigen fouten, waardoor Cuba niet onder druk kwam te staan.

Tot 11-11 ging de stand gelijk op, maar hierna namen Lidy en Leila afstand. Via 11-14 werd het 14-20, en kreeg Cuba maar liefst zes setpoints. Oranje kwam nog terug tot 17-20, maar na een Cubaanse time-out ging de set verloren: 17-21.

2e set

In de tweede set konden Stam en Schoon het tij niet keren. Katja Stam werd voor de derde keer afgefloten voor een technisch foute set-up, het was te merken dat de olympische arbiters hier strenger op floten dan tijdens World Tour toernooien. Ook serverend ging er weinig goed aan Nederlandse zijde. In totaal zouden Stam en Schoon 21 fouten produceren, waarmee ze Cuba een volledige set cadeau gaven. Ter vergelijking: Cuba maakte 10 onnodige fouten.

Oranje vocht voor wat het waard was om een derde set af te dwingen, maar verloor vanaf 15-17 definitief de aansluiting: 15-19. Uiteindelijk ging ook de tweede set met 17-21 verloren.

Op naar Parijs 2024

Dat de jonge Katja Stam en Raïsa Schoon zich kwalificeerden voor de Olympische Spelen van Tokio was al een daverende verrassing. Hoewel zij zich als duo eigenlijk richten op de Olympische Spelen van Parijs 2024, ontwikkelden zij zich het afgelopen jaar stormachtig en kwam een olympisch ticket toch binnen bereik. Stam en Schoon wonnen samen met Marleen van Iersel en Pleun Ypma de Continental Cup, en versloegen een dag later hun Nederlandse collega’s in een directe play-off om het olympisch ticket.

Door hun goede prestaties op de World Tour en in de Continental Cup, hadden Stam en Schoon zichzelf toch een hoog doel opgelegd: het bereiken van de kwartfinale. Dat bleek te hoog gegrepen, want Stam en Schoon slaagden er niet in om hun beste niveau te etaleren in Tokio.

Voor het jonge Nederlandse team ziet de toekomst er echter rooskleurig uit. Stam en Schoon kunnen de komende drie jaar een schat aan ervaring opdoen voordat ze hopelijk weer het olympische toneel mogen betreden in Parijs.

Stam / Schoon – Lidy / Leila (CUB) 0-2 (17-21, 17-21)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn