Katja Stam en Raïsa Schoon hebben seizoen 2022 afgesloten met een bronzen medaille op de Beach Pro Tour Finals in Doha. Het Nederlandse duo was in twee sets te sterk voor de Australische Clancy/Mariafe. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen eindigen net naast het podium. De strijd om het brons werd met 1-2 gewonnen door Nicolai/Cottafava uit Italië.

Stam/Schoon pakt bronzen medaille
Nog geen drie uur nadat ze de halve finale van Hughes/Cheng verloren hadden, stonden Katja Stam en Raïsa Schoon alweer op het veld. In de strijd om het brons namen ze het op tegen Taliqua Clancy en Mariafe Artacho Del Solar uit Australië. Na een onwennig begin, waarin beide teams veel onnodige fouten maakten, ging het vanaf het midden van de set beter lopen aan Nederlandse zijde. Na de technische time-out (10-11) gaf een killblock van Stam Nederland een kleine voorsprong en die werd verder uitgebouwd naar 12-16. De floatserve van Mariafe bracht Australië terug in de wedstrijd (15-16), maar na een time-out kwamen Stam en Schoon met een antwoord. Het duo pakte opnieuw een voorsprong van vier punten, maar ook nu kwam Australië terug tot op één punt: 18-19. Stam maakte met een blok een einde aan de daaropvolgende lange rally, waarna een fout van Australië een einde aan de set maakte: 18-21.

Stam en Schoon hadden een gedroomde start in de tweede set, waarin ze direct een 0-5 voorsprong namen. Het Australische duo kwam er amper nog aan te pas en in de slotfase stonden er maar liefst tien matchpoints op het scorebord voor Nederland. Daarvan hadden Stam en Schoon er maar één nodig: met 10-21 haalden ze het brons binnen.

Nipt verlies voor Brouwer/Meeuwsen
Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen mochten daarna aantreden in de bronzen finale. Daarin stonden ze voor de tweede keer dit toernooi tegenover de Italiaanse Paolo Nicolai en Samuele Cottafava. Het eerste breakpunt was voor Brouwer/Meeuwsen (5-3), maar Italië antwoordde met vier opeenvolgende punten. Nederland levelde weer op 7-7 en liep vervolgens uit naar 17-12. De Italianen kwamen weer gevaarlijk dichtbij in de slotfase en met een killblock trok Nicolai de stand weer gelijk: 18-18. Meeuwsen zorgde ervoor dat het voordeel aan Nederlandse zijde bleef en twee punten later noteerde Brouwer het eerste setpunt: 20-19. Het Italiaanse duo scoorde een side-out en kwam vervolgens zelf op setpunt, die met een blok van Nicolai direct verzilverd werd: 20-22.

De overwinning leek in het midden van de tweede set binnen handbereik voor de Italianen, die lange tijd op voorsprong stonden. Brouwer/Meeuwsen knokte zich echter terug van een 7-13 achterstand en nam bij 18-17 voor het eerst de leiding. Met 21-19 verlengde het duo de wedstrijd. In de krappe derde set stelden de Italianen de winst alsnog veilig. Het duo werkte één matchpoint weg om vervolgens direct toe te slaan op hun eigen matchpoint: 14-16.