Sanne Keizer en Madelein Meppelink stonden met de rug tegen de muur en moesten winnen om nog kans te maken op een vervolg van hun olympische toernooi. Na de winst in de eerste set lukte dat helaas niet, ze verloren met 2-1 (20-22, 21-17, 15-5) van de Amerikaanse Alexandra ‘Alix’ Klineman en April Ross. Hun derde nederlaag in drie sets betekent dat hun Olympische Spelen van Tokio voorbij zijn.

Het was de derde keer dit seizoen dat beide teams elkaar troffen. In april wonnen de Amerikaanse vrouwen de wedstrijd om het brons tijdens het tweede World Tour-toernooi in Cancún. Begin juni won Keizer / Meppelink nog in twee sets in Ostrava. Twee aan elkaar gewaagde teams.

Set 1
Dat alleen winst telde voor de Nederlandse vrouwen was vanaf het begin duidelijk in de stromende regen van Tokio, met overtuigend aanvalsspel namen Keizer en Meppelink een paar punten voorsprong (10-8). Tot 14-12 behielden ze het gat, maar met drie punten op rij namen de 39-jarige Ross en 31-jarige Klineman het initiatief over.

Het bleef stuivertje wisselen tot aan de 20-20 toen Sanne Keizer met een tweeslag haar team op setpoint zette. April Ross plaatste vervolgens haar aanval in het net en bezorgde Keizer en Meppelink de voorsprong: 22-20.

Set 2
In de eerste helft van de tweede set trokken de vrouwen van Beachvolleybal Team Nederland de goede lijn door en namen een 12-9 voorsprong bij de technische time-out. Maar vier punten op rij voor de Amerikaanse vrouwen gooiden roet in het eten. Na nogmaals een serie van drie punten bij 13-13 was het verschil in de tweede set gemaakt in het voordeel van the A-team, zoals Alix en April ook wel heten.

Via het blok van Klineman wist Sanne Keizer het eerste setpoint op 16-20 nog weg te werken, het tweede was raak toen Ross via de handen van Madelein Meppelink de bal buiten de lijnen sloeg: 17-21.

Set 3
In de derde set voelden de Nederlandse vrouwen de wedstrijd al snel uit hun handen glippen. Vanaf 4-6 was het twee keer Ross die vernietigend uithaalde en Klineman die blokkerend toesloeg. Toen ook een setup van Madelein Meppelink werd werd afgeloten werd het 4-10. Meppelink maakte nog een punt, maar vier opeenvolgende aces van Klineman maakten een einde aan de olympische droom van Keizer en Meppelink. Op matchpoint was het ook Klineman die een over het net gespeelde setup van Meppelink genadeloos afmaakte: 5-15.

Negentiende plaats
Na negende plaatsen op eerdere Olympische Spelen (Sanne Keizer in Londen en Madelein Meppelink in Londen en Rio) eindigen ze nu de negentiende plaats.