De lange periode van wachten is bijna voorbij, woensdagmiddag start dan eindelijk het eerste internationale sportevenement in Nederland sinds de coronacrisis de sportwereld lamlegde. Veertig topteams van over de hele wereld reizen af naar Utrecht om op het Jaarbeursplein in een speciaal ontworpen coronaproof stadion te strijden om de titel Kings en Queens of the Court.

Als woensdagmiddag de eerste speelsters het stadion binnenkomen, zullen zij zich voelen als gladiatoren die de arena betreden. Met een muur van toeschouwers, die allemaal in hun eigen skybox zitten, is iedereen dichtbij. De toeschouwer zit bovenop de actie, dit wordt een wedstrijdgevoel dat ook de spelers nog nooit hebben ervaren. Een unieke beleving voor zowel publiek als de acteurs in het strijdperk.

En wie zijn dan die acteurs? We starten bij de vrouwen. Er komt een groot aantal inter(nationale) toppers naar Utrecht met de wens om de Queens van 2020 te worden. We lichten er een aantal uit.

Vrouwen
April Ross (USA) – Zij is op dit moment samen met Alix Klineman de nummer 2 van de wereld. Ze speelt in Utrecht samen met Emily Day. Ross heeft een zilveren en bronzen olympische medaille en is de wereldkampioene van 2009.

Ágatha en Duda (BRA) – Dit koppel is de nummer 3 van de wereld, samen hebben zij talloze medailles gewonnen op de FIVB World Tour. Ágatha is de wereldkampioene van 2015 in Den Haag en ze won met haar partner Barbara zilver op de Spelen van Rio.

Kozuch en Ludwig (GER) – Ze spelen pas sinds 2019 samen, maar in dat eerste seizoen wonnen ze direct al de World Tour Finals. Afgelopen weekend wonnen ze zilver tijdens de Duitse kampioenschappen. Laura Ludwig is de olympisch kampioen van Rio 2016.

Betschart en Hüberli (SUI) – De Zwitserse vrouwen staan momenteel achtste op de wereldranglijst. Ze zijn de zilveren medaillewinnaressen op het EK van 2018 dat werd gewonnen door Sanne Keizer en Madelein Meppelink.

Keizer – Meppelink (NED) – Het topduo uit Nederland staat tiende op de wereldranglijst en ze zijn beide tweevoudig Europees kampioen. Naast de titel die ze in 2018 samen pakten, hebben ze ook aan de zijde van Marleen van Iersel ieder een EK gewonnen.

Naast deze toppers zijn ook de nummers 12 (Heidrich-Vergé-Dépré, SUI), 13 (Hermannova-Slukova, CZE), 15 (Stockman/Larsen, USA) en 20 (Liliana-Elsa, ESP) op de wereldranglijst van de partij. Een waar topaffiche.

Nederlandse inbreng
Sanne Keizer en Madelein Meppelink zijn niet de enige vrouwen die in Utrecht acte de présence geven, in totaal komen er zes Oranje duo’s in actie. Katja Stam en Raïsa Schoon wonnen dit seizoen vrijwel elke wedstrijd waaraan zij meededen. Alleen de finale van de DELA Eredivisie Beach in Heerenveen ging verloren. Zij zijn als Motorola challenge team outsiders voor de titel.

Marleen van Iersel treedt na haar breuk met Joy Stubbe aan met Pleun Ypma. Zij zullen de week na King of the Court ook samen het Europees kampioenschap spelen in Letland. De overige drie Nederlandse teams zijn stuk voor stuk talentvolle, jonge duo’s. Esmee Priem en Julia Wouters, Emma Piersma en Puk Stubbe en de zussen Emi en Mexime van Driel.

Mannen
Ook in het mannentoernooi maken echte wereldtoppers hun opwachting. Zij zijn allen zeer gemotiveerd om de eerste grote titel sinds de uitbraak van het coronavirus te winnen. Wie worden de Kings of the Court?

Mol en Sørum (NOR) – Zij zijn het beste duo van de afgelopen twee jaar. Nummers 1 van de wereld, winnaar van talloze World Tour-toernooien. Tweevoudig Europees kampioenen én een zeer spectaculair koppel. Iets wat zij afgelopen week nog maar eens demonstreerden toen ze bovenop een Noorse berg stonden te volleyballen.

Thole en Wickler (GER) – Deze jonge Duitsers bestormen sinds 2018 de wereldranglijst, momenteel staan zij zesde. Ze zijn de vice-wereldkampioenen van 2019 en werden afgelopen wekend Duits kampioen.

Brouwer en Meeuwsen (NED) – De Nederlandse trots wordt verdedigd door onder andere de wereldkampioenen van 2013 en de bronzen medaillewinnaars van Rio 2016. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn al jaren van vaste waarde in de wereldtop, ze staan te popelen om goed te presteren in Utrecht.

Herrera en Gavira (ESP) – De Kings van Utrecht 2018 komen terug om hun titel te verdedigen. Dit zeer ervaren en slimme duo weet al jaren hoge ogen te gooien op de World Tour. In elk toernooi waar zij aan deelnemen zijn zij kanshebbers voor de titel.

Maar dat zijn niet alle topteams. Ook de Qatari Cherif en Ahmed (13e FIVB), Plavins en Tocs uit Letland (17 FIVB) en Samoilovs en Smedins (Letland, 18e FIVB en Europees kampioenen van 2015) zijn erbij.

Nederlandse mannen
Ook bij de mannen zijn er vele Nederlandse teams aanwezig. De Nederlands kampioenen Jasper Bouter en Ruben Penninga zijn ook een Motorola challenger team, zij zijn de uitdagers van de gevestigde orde. De winnaars van drie DELA Eredivisie stops Stefan Boermans en Yorick de Groot doen ook mee, net als de wildcardwinnaars Dirk Boehlé en Mart van Werkhoven.

Televisie en livestream
Het gehele toernooi is van woensdag tot en met zaterdag live te zien op Ziggo Sport. Op woensdag en donderdag zijn alle wedstrijden te zien op het open kanaal 14 en Ziggo Sport Select, op vrijdag en zaterdag is dat op Ziggo Sport Extra (406). De eerste twee sessies van vrijdag (van 14.30 uur en 17.30 uur) zijn ook te zien op kanaal 14 en Ziggo Sport Select.

Ook online is het toernooi in zijn geheel live te volgen. Via kingofthecourt.com is het toernooi in zijn totaliteit te zien.

Kaarten

Er zijn nog een paar skyboxen beschikbaar, kijk snel op kingofthecourt.com/tickets of er de sessie van jouw voorkeur nog plaatsen over zijn.

Foto: SetVexy / Sportworx

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×