Het jonge Nederlandse team beleefde zijn vuurdoop in Nagoya en hoewel er in vier wedstrijden geen overwinning werd behaald, kijkt bondscoach Felix Koslowski positief terug op de eerste week van de Volleyball Nations League. “Deze groep heeft vechtersmentaliteit getoond en dat is het fundament waarop we kunnen groeien.”

De Volleybaldames keerden vandaag terug uit Japan en slaan deze week op Papendal weer de tenten op. Voor even dan, want vrijdag reist de ploeg af naar Hongkong voor de tweede VNL-week, waarna bijna aansluitend nog een reeks wedstrijden volgt in Bangkok.

Koslowski nam veel jonge speelsters mee naar de eerste week van de Nations League in Nagoya, waar wedstrijden tegen Duitsland, Brazilië, Dominicaanse Republiek en China op het programma stonden. Die gingen allemaal verloren. Tegen de Dominicaanse Republiek leverde de 3-2 nederlaag wel het eerste punt op.

Nerveus

“De eerste wedstrijd was de moeilijkste. De ploeg had nog niet eerder in deze samenstelling gespeeld. Dan weet je niet goed wat je kunt verwachten. Maar ik merkte wel dat de speelsters nerveus waren”, aldus Koslowski.

In de wedstrijden die volgden zag de bondscoach de ploeg stap voor stap vooruitgang boeken. “Tegen Brazilië, dat in Japan bijna compleet was, hadden we kans om de eerste en misschien de tweede set te winnen en konden we Brazilië op veel momenten goede tegenstand bieden. De manier waarop het team tegen de Dominicaanse Republiek een 16-12 achterstand in de vierde set omboog tot een duidelijke setwinst, toonde mij aan dat deze ploeg een vechtersmentaliteit heeft. Ze geven niet op. Dat is het fundament waarop we kunnen groeien.”

Ontwikkeling

Ook tegen China werd de Duitser positief verrast. “Het was in veel sets close, maar duidelijk was ook dat het nog ontbreekt aan ervaring in dit soort wedstrijden.”

Dat is niet helemaal vreemd getuige het feit dat in die laatste wedstrijd een ploeg met een gemiddelde leeftijd van onder de 22 jaar in het veld stond. “Ik ben blij met de ontwikkeling die ik heb gezien en de manier van spelen. Als je weet dat Nova (Marring) voor de eerste keer in het team speelde. Jolien (Knollema) heeft afgelopen seizoen in Italië nauwelijks gespeeld en staat dan direct in de basis en Indy (Baijens) en Elles (Dambrink) hebben ook nog niet veel ervaring op dit niveau. Het was een stel rookies tegen een bijna compleet en ervaren China. We deden het veel beter dan ik had verwacht.”

Aansluiting

Deze week sluit weer een aantal speelsters aan bij de trainingsgroep. Op de trip naar Hongkong en Bangkok neemt Koslowski ook Britt Bongaerts, Celeste Plak, Juliët Lohuis en Nika Daalderop mee. “Nieuwe gezichten in de groep, die ervaring meebrengen. Om die speelsters in te passen is ook weer een nieuw proces.”

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn