Krasilnikov en Stoyanovski veroveren wereldtitel

Krasilnikov en Stoyanovski veroveren wereldtitel

De Russen Viacheslav Krasilnikov en Oleg Stoyanovski zijn wereldkampioen beachvolleybal geworden. In een kolkend stadion in Hamburg wonnen de Russen in een spectaculaire finale met 2-1 (18-21, 21-17 en 15-12) van de lokale helden Julius Thole en Clemens Wickler. Stoyanovski is met zijn 22 jaar de jongste wereldkampioen ooit.

In een kolkend stadion stond het thuispubliek vanaf het eerste fluitsignaal massaal achter Thole en Wickler. Dat gaf de Duitsers wederom extra energie en ze beleefden een superstart. De eerste set wisten ze, mede dankzij ijzersterk blokkerend werk van Thole, met 18-21 te veroveren en het dak ging eraf, zo blij en dolenthousiast waren de fans.

Maar in de tweede set werd het toch eventjes ietsje stiller, al was dat maar kort. In die set lieten de Russen hun kracht zien en hadden de lokale helden even weinig in te brengen. Het werd dankzij meer servicedruk 21-17 voor Krasilnikov en Stoyanovski. 

Een allesbeslissende derde set dus in de WK-finale in Hamburg. Het ging gelijk op tot 4-4, toen moest Duitsland een medische time-out nemen want Thole had nekklachten. Na een behandeling kon hij verder, maar de Russen sloegen meteen hard toe en kwamen op 7-4. 

De jonge Stoyanovski maakte het verschil in de slotfase. Hij serveerde ijzersterk en legde daarmee veel druk op Thole en Wickler. Het leverde vijf Russische punten op en dat konden de Duitsers, tot grote teleurstelling van het publiek, niet meer goedmaken. Stoyanovski maakte het met een tweeslag af: 15-12. 

De Russen waren door het dolle en vielen neer in het zand en daarna knuffelden ze elkaar veel. Voor Krasilnikov is het zijn zo felbegeerde eerste grote internationale titel nadat hij in 2016 vierde werd op de Olympische Spelen en in 2017 brons pakte op het WK in Wenen.

Nu dus het goud. En zijn partner, waar hij nog geen jaar mee samenspeelt, is nu dus de jongste wereldkampioen beachvolleybal ooit. De wereldkampioenen zullen in augustus heel gretig zijn om voor eigen publiek ook de Europese titel in Moskou te veroveren.  

Europees podium

Een uniek WK-podium in Hamburg, er stonden alleen maar Europese teams met een medaille om hun nek. Het zegt veel over hoe sterk de Europese mannenteams zijn. Geen Amerikanen of Brazilianen op het podium. Het brons ging naar de huidige nummer 1 van de wereldranglijst, de Noren Mol en Sorum. 

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×