Katja Stam en Raïsa Schoon zijn er niet in geslaagd een plek in de halve finale van het Elite 16-toernooi in Gstaad te bemachtigen. In de kwartfinale verloor het koppel nipt van de Amerikaanse Nuss/Kloth.

Kristen Nuss en Taryn Kloth verzekerden zich als poulewinnaars direct van een plek in de kwartfinale. Voor Stam en Schoon begon de dag vier uur eerder met een tussenronde tegen Zwitserland, die ze na drie sets winnend afsloten. In de stromende regen stonden ze daarna tegenover de Amerikanen, strijdend voor een plek bij de laatste vier.

De Amerikanen hadden tijdens dit toernooi nog geen set verloren en zetten hun goede vorm voort in de kwartfinale, waar ze in de openingsset uitliepen naar 14-10. Stam en Schoon brachten het verschil met meer servicedruk terug tot één punt, maar Nuss en Kloth behielden de leiding en kregen twee setpunten. Stam werkte het eerste setpunt weg, waarna een uitgeslagen bal van Kloth de stand op 20-20 bracht. Eén punt later bracht de Amerikaanse blokkeerder hen opnieuw op setpunt, dat ze dit keer wel verzilverden met een blok.

Stam en Schoon namen direct de leiding in de tweede set, waarin hun tactiek om op Kloth te serveren hen een voorsprong van vier punten opleverde. Ondanks dat ze Amerika terug zagen komen, pakte het Nederlandse koppel de controle weer na hun time-out op 13-13. Ze creëerden vier setpunten, waarvan Schoon de eerste met een ace verzilverde. Amerika verloor daarmee hun eerste set van het toernooi. 

Voor de tweede keer vandaag moesten Stam en Schoon het duel in de derde set beslissen. Twee vroege fouten van Stam zorgden voor een 4-1 voorsprong voor Amerika. Na een time-out van Nederland verbeterde hun spel, en kwamen ze meerdere keren op gelijke hoogte. Ze wisten Nuss en Kloth echter niet te passeren. Bij 13-13 scoorde Kloth de side-out voor matchpoint, waarna haar partner met een breakpunt de overwinning veiligstelde: 15-13.

De Amerikanen hebben daarmee voor de tweede keer dit seizoen Stam en Schoon uitgeschakeld op een Elite 16-toernooi. In Espinho weerhielden ze het Nederlandse duo van een finaleplek. Dit keer is de kwartfinale het eindstation voor Stam en Schoon, waarmee ze op de vijfde plaats eindigen.

Uitslag
Nuss/Kloth - Stam/Schoon 2-1 (22-20, 16-21,15-13)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn