De Pré Jeugd Lange Jongens namen de afgelopen twee weken deel aan het EK onder 17. Na zeven wedstrijden in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica is de ploeg van bondscoach Arne Hendriks weer terug op Nederlandse bodem.

Toernooiverloop

In de groepsfase namen de Lange Jongens het op achtereenvolgens op tegen de leeftijdsgenoten uit: Italië, Finland, Spanje, Polen, Frankrijk, Servië en Tsjechië.

In de poule van acht was voor de nummers 1 en 2 een plek in de halve finales gereserveerd.

Italië – Nederland: 3-0 (25-22, 25-19, 25-13)

De Lange Jongens begonnen hun EK met de wedstrijd tegen Italië. In de eerste set bleven de ploegen tot 21-21 in elkaars spoor. Daarna zette Italië een stapje bij. In de tweede set weet Nederland tot 6-6 bij te blijven. Na dat moment verliest Nederland Italië uit het oog. Ook in de derde set lopen de Italianen snel weg bij Nederland om zich niet meer te laten inhalen. Nederland blijft setloos achter.

Finland – Nederland: 3–2 (25-27, 25-18, 15-25, 25-21, 15-9)

Na de nederlaag tegen Italië troffen de Lange Jongens de leeftijdsgenoten van Finland. In de eerste set gaat het lang gelijk op. Bij 25-26 slaat Nederland op het tweede setpoint toe. Daarna pakken Finland en Nederland om en om een set. In de beslissende vijfde set gaat Nederland moeizaam van start. Die slow start kost Nederland uiteindelijk de wedstrijd. Nederland moet het doen met een punt.

Bram van Der Wel was met 14 punten topscorer aan de kant van Nederland.

Spanje – Nederland: 3–0 (25-22, 25-20, 25-16)

Een dag na de vijfsetter tegen Finland stond de wedstrijd tegen Spanje op het programma. In de eerste set staan de ploegen bij de start van de big points naast elkaar (20-20). Daarna zijn het de Spanjaarden die hun hoofd het meest koel weten te houden. Ook in de twee opvolgende sets komt de winst voor Spanje nooit in gevaar. In 74 minuten weten de Lange Jongens helaas geen set te pakken.

Nederland – Polen: 0-3 (18-25, 15-25, 21-25)

Na een rustdag troffen de Lange Jongens Polen. In de eerste set wist Nederland na een 4-3 voorsprong niet meer voor te komen. In de tweede set schommelt het verschil tussen de 4 en 6 punten in het voordeel van Polen. Bij de big points geeft Polen wat extra gas en loopt het verschil uiteindelijk op tot 10. In de derde set weten de Lange Jongens tot 20-20 in de wedstrijd te blijven. Daarna zet Polen een stapje bij en trekken ze de wedstrijd na een dik uur spelen over de streep.

Frankrijk – Nederland: 3-0 (25-22, 25-13, 26-24)

In de eerste set pakt Nederland de leiding. De Lange Jongens lopen uit naar een 20-15 voorsprong, maar deze wordt ingeleverd. Deze klap komt Nederland niet meer te boven. De mentale klap uit de eerste set werkt door in set nummer twee. In de derde set gaat de score tot 23-23 gelijk op. Nederland werkt een matchpoint weg. Op het tweede matchpoint slaat Frankrijk toe.

Aan de kant van Nederland was Stef Koezema de meeste punten (12).

Nederland – Servië: 0-3 (23-25, 13-25, 20-25)

Na opnieuw een rustdag volgde de wedstrijd tegen Servië. In de eerste set hielden beide ploegen elkaar tot 20-20 in evenwicht. Na een 23-20 voorsprong neemt Servië het momentum over. In de tweede set walst Servië na een 8-8 gelijke stand over Nederland heen. In de derde set neemt Servië de leiding. Die voorsprong geeft het in het vervolgd van de set net meer af.

Bram van Der Wel was met 10 punten topscorer aan de kant van Nederland.

Nederland – Tsjechië: 3 – 0 (25-21, 25-21, 25-22)

In de laatste wedstrijd was Tsjechië de tegenstander. Het was beide landen tot dan toe nog niet gelukt om een overwinning te behalen. In de openingsset lukt het Nederland om net voor de start van de big points een beslissend gaatje te slaan. Ook in set twee komt de winst na een 4-3 voorsprong niet meer in gevaar. In de derde set trekken de Lange Jongens de wedstrijd naar zich toe.

Bram van Der Wel was met 11 punten topscorer aan de kant van Nederland.