De Eredivisie beleeft op Nieuwjaarsdag zijn herstart met een heuse topper tussen Amysoft Lycurgus en Draisma Dynamo. Het is niet alleen de herhaling van de bekerfinale van het door corona verstoorde volleybaljaar 2020, maar ook een treffen tussen twee teams die Nederland nog vertegenwoordigden in het Europese volleybal dit najaar. Wie zal de eerste winst kunnen bijschrijven in het nieuwe jaar? Vrijdagmiddag om 15.00 uur start de wedstrijd in Groningen en is live te zien op volleybal.nl.

De voorbereiding van beide teams is niet ideaal geweest. Al mocht er weer in teamverband getraind worden vanaf 17 december, de maanden ervoor was het maximumaantal deelnemers nog gesteld op vier personen. Toch bleek op 16 december dat het trainen in viertallen als goede basis kan dienen voor een goede prestatie. Amysoft Lycurgus kwam in Moskou in actie in de Europese CEV Cup en wist het Roemeense Arcada Galati tot een vijfsetter te dwingen. De Groningers hebben daarmee het meest recent nog een wedstrijd gespeeld, vrijdag is het zestien dagen geleden.

Voor Draisma Dynamo is het veel langer geleden. Als vrijdag het eerste fluitsignaal klinkt is het 90 dagen geleden dat de Apeldoorners nog competitief binnen de lijnen stonden. Op 3 oktober verloor de ploeg van coach Redbad Strikwerda verrassend in de halve finale van de Supercup met 3-2 van Active Living Orion. In de voorronde van Champions League won Dynamo op 23 september nog van Stroitel Minsk, maar van de Poolse topclub Jastrzebski Wegiel werd de dag erna verloren. De tweekamp tegen het Turkse SK Ankara in de CEV Cup moest Dynamo laten schieten, vanwege de coronamaatregelen zag het bestuur geen kans de wedstrijden in de zestiende finales door te laten gaan.

Aangepaste opzet
De Eredivisie wordt dit seizoen aangepast afgewerkt. In de reguliere competitie spelen alle teams slechts één keer tegen elkaar. Reeds gespeelde wedstrijden blijven staan. In de Eredivisie mannen is tot nu toe één wedstrijd gespeeld, op 10 oktober won Lycurgus op bezoek bij RECO ZVH met 3-0. Na de reguliere competitie gaat de top-4 verder in de kampioenspoule, de onderste vijf teams spelen de degradatiepoule (het Talentteam Papendal is uitgezonderd van nacompetitie). Die wordt gespeeld middels uit- en thuiswedstrijden. De beste twee teams van de kampioenspoule spelen een best-of-five play-off voor het landskampioenschap.

Strikt testbeleid
Op 8 december kondigde het kabinet aan dat de topsportcompetities in Nederland weer van start mogen gaan, onder strikte voorwaarden en een testprotocol. Dit protocol is opgesteld in samenwerking met NOC*NSF. Zo zijn de clubs uit de Eredivisie verplicht een antigeensneltest af te nemen bij hun sporters en staf één dag voorafgaand aan de wedstrijd. Lees hier meer over het protocol Topcompetities.

Livestream
De herstart van de Eredivisie is live vanuit de huiskamer te volgen. Alle eredivisiewedstrijden worden vanaf januari rechtstreeks uitgezonden op volleybal.nl. Enkele minuten voor aanvang van de wedstrijd start de livestream op de specifieke wedstrijdpagina. Lees hier meer over het volgen van de rechtstreekse uitzendingen. Let op: je dient te beschikken over een (gratis) Mijn Volleybal-account om de wedstrijden te bekijken. De wedstrijd tussen Amysoft Lycurgus en Draisma Dynamo kijk je hier.

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn