Het moest uit de tenen komen, maar uiteindelijk was het resultaat positief. Het Nederlands team van bondscoach Hans Mater won zondagmiddag in Venlo met 3-1 tegen Rwanda. Daarmee kende Oranje de gewenste start op het wereldkampioenschap zitvolleybal in eigen land. De setstanden waren 25-21, 18-25, 25-15 en 27-25.

De opluchting bij Nederland was groot, de blijdschap nog wat groter. De tegenstand van Rwanda was groter dan wellicht verwacht, terwijl de equipe van Hans Mater lange tijd niet het verschil kon maken door veel eigen fouten. Dat bracht veel spanning in de wedstrijd, ook onder de Oranje-aanhang in Theater De Maaspoort in Venlo. De grote zaal (capaciteit 800 bezoekers) was meer dan goed gevuld.

In de eerste set liep Nederland na de eerste technische time out (achtste punt) uit op Rwanda, dat vol risico speelde en een aantal ballen op rij hard uitsloeg. Oranje kon het goede spel in de eerste set niet doorzetten in doorgang twee. “Rwanda maakte in de eerste set veel fouten, waardoor we de set gemakkelijk konden binnenhalen. In de tweede set kwam er spanning op het team”, analyseert Mater. “We waren te gespannen, toonde geen lef en overtuiging. Ook de servedruk was heel laag, waardoor we ons heel moeilijk hebben gemaakt.”

In de derde set kwam Loek Hendrix binnen de lijnen. De Limburger van landskampioen BVC Holyoke speelde voor eigen publiek in De Maaspoort. Zijn inbreng kwam het spel bij Nederland bij Oranje ten goede. Er kwam meer beleving in de ploeg en werd er ook beter gecommuniceerd. ‘Het oogde allemaal weer ontspannen’, zag Mater. De laatste set eindigde met veel spanning. Nederland leek de juiste flow gevonden te hebben en boog een 16-20 achterstand om in een 24-21 voorsprong. Maar het laatste punt viel niet. Rwanda knokte zich terug in de wedstrijd en kreeg op 24-25 zelfs de mogelijkheid om de set binnen te halen. Maar punten van Loek Hendrix en Geert van den Heuvel zorgde toch voor een mooie ontlading aan Nederlandse kant.

“De spanning is eraf. We mogen blij zijn met de overwinning, nu kunnen we bouwen om ons niveau te halen. Dat hebben we maar in delen van de sets laten zien. Tegen Rwanda hebben we geen constant niveau neergezet. We zullen elke wedstrijd aan de bak moeten.”

Het Nederlands team kreeg zaterdag een domper te verwerken. Zowel Merijn de Bruijne als Loek Hendrix werden ‘grijs’ gekeurd. Dat was een streep door de rekening, er mag maar één ‘grijze’ speler binnen te lijnen verschijnen. “Dit was het ‘worst case scenario’, zegt Mater, die door deze tegenslag niet in de sterkst mogelijke samenstelling kon starten.

Maandag vervolgt Nederland het WK opnieuw in Venlo. Om 19.00 uur is China de tegenstander in Theater De Maaspoort.