De meisjes van Jeugd Oranje hebben zich zondagmiddag op Papendal gekwalificeerd voor het EK U17, dat in juli in Tsjechië wordt gespeeld. Het team van bondscoach William Klaver verloor in de beslissende kwalificatiewedstrijd de eerste set van Griekenland, maar won daarna overtuigend drie sets op rij. Nederland versloeg dit weekend achtereenvolgens Georgië, Portugal en Griekenland en wint dus ongeslagen haar kwalificatiepoule.

Opstelling

Bondscoach William Klaver had vandaag zijn basisopstelling op één positie aangepast ten opzichte van de wedstrijden tegen Portugal en Georgië. Middenaanvalster Maaike Heilig mocht beginnen op de positie van Romée Sterenburg. De overige zes basisspeelsters bleven dezelfde: Janne Koops (spelverdeler), Aysha Meering (diagonaal), Femke Zegwaard en Roos Grooters (passer/lopers), Roos Wessels (midden) en Noa Krikhaar (libero).

1e set

Nederland eindigde gisteren de wedstrijd tegen Portugal vol zelfvertrouwen, getuige het overtuigende spel in de laatste drie sets. Aangemoedigd door het enthousiaste thuispubliek op Papendal zette Jeugd Oranje dit dominante niveau voort in de openingsfase van de eerste set tegen Griekenland.

Het team van bondscoach William Klaver ging aan de leiding met 13-9 en leek goede papieren te hebben voor de setwinst. Op dat moment zakte het niveau echter in, met name passend. Griekenland voerde de servicedruk op en kwam langszij op 14-14. Tot 23-23 ging de stand vervolgens gelijk op, totdat Griekenland na een korte eindsprint de set won met 23-25.

2e set

Dat Nederland zich wist terug te vechten in de tweede set was knap, gezien het onnodige verlies van de eerste set. Griekenland nam een ruime voorsprong (9-15), maar Jeugd Oranje kwam op 19-19 op gelijke hoogte, mede dankzij een knappe serviceserie van spelverdeelster Janne Koops.

Nederland ging ‘erop en erover’ en won de set met 25-22 na onder meer een killblock van Maaike Heilig en een serie belangrijke scores van hoofdaanvalster Aysha Meering.

3e set

In de derde set was de grilligheid er helemaal uit bij Jeugd Oranje en toonde de equipe van Klaver haar ware klasse. Passend hadden Femke Zegwaard, Roos Grooters en Noa Krikhaar het weer op orde, en ook op de andere spelonderdelen was Jeugd Oranje superieur.

Via 12-7 en 16-9 liep Nederland onbedreigd uit naar 24-16. Griekenland poetste nog één setpoint weg maar bezweek op het tweede: 25-17.

4e set

De vierde set werd een complete walk-over in het voordeel van Nederland. Op een roze wolk speelde Jeugd Oranje de wedstrijd uit, en dankzij een killblock van Roos Grooters en Roos Wessels werd het 25-12, waarna het Nederlandse feestje kon beginnen.

EK U17 deze zomer in Tsjechië

De eindronde van het EK U17 vindt plaats van 16 t/m 24 juli in Tsjechië (Prostejov and Hradec Kralove). Op dit EK kan Nederland zich plaatsen voor het WK U18 in 2023 en voor het EYOF (European Youth Olympic Festival) in 2023.

Nederland – Griekenland 3-1 (23-25, 25-22, 25-17, 25-12)

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×