De Nederlandse volleyballers staan er halverwege het EK-kwalificatietoernooi uitstekend voor. Oranje won zaterdagavond met 3-1 van Oostenrijk en bleef zo voor de derde keer op rij ongeslagen. Volgend weekend spelen de Lange Mannen in Koog aan de Zaan nogmaals tegen Oostenrijk, Wit-Rusland en Turkije. Indien de equipe van bondscoach Gido Vermeulen de koppositie vasthoudt, dan plaatst het zich rechtstreeks voor het EK Volleybal 2017 in Polen.

Bondscoach Gido Vermeulen startte voor de derde dag op rij met dezelfde zeven basisspelers: Daan van Haarlem (spelverdeler), Kay van Dijk (diagonaal), Jeroen Rauwerdink en Robbert Andringa (passer/lopers), Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn (middens) en Dirk Sparidans (libero).

In de eerste set gaven Nederland en Oostenrijk elkaar geen duimbreedte toe. Tot 17-17 ging de stand volledig gelijk op, maar hierna sloeg Oostenrijk een klein gaatje door enkele aanvallen van Van Dijk te neutraliseren (18-20). Oranje kwam op 22-22 weer langszij en Vermeulen bracht Michael Parkinson en Thijs ter Horst in om zijn linie van voorspelers te versterken. Later kwamen ook Wessel Keemink en Wouter ter Maat binnen de lijnen als dubbele wissel.

In de zeer spannende eindfase werkte Nederland een batterij aan Oostenrijkse setpoints weg, maar de tegenstander verdedigde enkele onmogelijke ballen en bleef zo aan de goede kant van de score. Na een doortikbal van spelverdeler Maximilian Thaller won Oostenrijk de eerste set met 30-32.

Parkinson mocht in de tweede set blijven staan op de positie van Koelewijn. Het was Oostenrijk dat in de tweede doorgang een 8-10 voorsprong nam na twee aces van Thomas Zass. Het duurde echter niet lang voordat Oranje de achterstand had gerepareerd, en halverwege de set namen de Lange Mannen op hun beurt afstand van de Oostenrijkers. Na killblocks van Diefenbach en Van Dijk ging Oranje comfortabel met 23-18 aan de leiding. De ingekomen Ter Horst sloeg imponerend hard 24-20 binnen en even later was het Van Dijk die het setpoint benutte (25-20).

In de derde set nam Oostenrijk opnieuw een kleine voorsprong in de beginfase: 5-7. Vermeulen besloot Koelewijn terug te brengen voor Parkinson. Na een ace van Andringa stond Nederland weer aan de goede kant van de score (8-7), en hierna liep Oranje langzaam weg van Oostenrijk. De Lange Mannen speelden degelijk en lieten hun tegenstander nooit te dichtbij komen. Na een blok van Van Dijk ging ook de derde set met 25-20 naar Nederland.

In de vierde set kwam Oranje niet meer in de problemen. Nederland speelde onbevangen en nagenoeg foutloos. Via 8-4 en 16-11 liepen de Lange Mannen uit naar 24-19 en na twee gemiste kansen was het spelverdeler Keemink die het derde matchpoint binnensloeg: 25-21.

Nederland – Oostenrijk 3-1 (30-32, 25-20, 25-20, 25-21)