De Nederlandse volleyballers hebben hun eerste deelname aan de Volleyball Nations League afgesloten met een strakke 3-0 zege op Australië. Het team van bondcoach Roberto Piazza boekte vandaag zijn derde overwinning. De Lange Mannen reizen morgen terug naar Nederland en gaan zich vanaf half juli voorbereiden op het EK, dat begint op 1 september.

Opstelling

Nimir Abdelaziz had de wedstrijden tegen Canada en Servië gemist vanwege een blessure, maar was vandaag weer inzetbaar en begon in de basis. Naast Abdelaziz begonnen Freek de Weijer (spelverdeler), Bennie Tuinstra en Robbert Andringa (passer/lopers), Twan Wiltenburg en Michaël Parkinson (middens) en Just Dronkers (libero).

1e set

In de eerste set speelden beide teams nogal slordig, wat het spel niet ten goede kwam maar de spanning wel. Oranje nam een 13-9 voorsprong na een flop ace van Bennie Tuinstra, maar moest toestaan dat Australië op 16-16 weer op gelijke hoogte kwam.

Tot 23-23 ging de stand vervolgens gelijk op, voordat het spelverdeler Freek de Weijer was die met een killblock een break forceerde: 24-23. Toen de Australiër Beau Graham vervolgens zijn aanval uitsloeg, ging de openingsset met 25-23 naar Nederland.

2e set

Vanaf de tweede set buitte Oranje het surplus aan kwaliteit pas echt uit. Oranje scoorde vandaag in drie sets acht aces, tegenover slechts één Australische ace. Bij 8-7 was de voorsprong van de Lange Mannen nog minimaal, maar toen Nimir Abdelaziz een ace sloeg was het gat opgelopen tot vier punten: 16-12.

De setwinst kwam nooit meer in gevaar, en Oranje won het tweede bedrijf met 25-19 na opnieuw een ace van Abdelaziz.

3e set

Roberto Piazza moest al snel een time-out aanvragen aan het begin van de derde set toen Nederland te slap begon: 0-3. Gelukkig werd de achterstand snel ongedaan gemaakt, dankzij een uitstekende servicebeurt van Bennie Tuinstra en attent werk aan het net van Michaël Parkinson.

Australië kon tot 16-13 enigszins aanhaken, maar de winst van de set kwam voor het ontspannen spelende Nederland nooit meer in gevaar. Na opnieuw een goede servicebeurt van Tuinstra, en een slimme score van de solide Robbert Andringa, won Oranje de derde set met 25-19 en daarmee de wedstrijd met 3-0.

Nimir Abdelaziz werd vandaag topscorer met 17 punten, gevolgd door Bennie Tuinstra (15), Michaël Parkinson (10) en Robbert Andringa (9).

Nederland eindigt met drie overwinningen op de veertiende plaats in de Volleyball Nations League.

Oranje vliegt donderdag terug naar Nederland en krijgt dan vakantie. Half juli start de voorbereiding op het Europees Kampioenschap.

Nederland – Australië 3-0 (25-23, 25-19, 25-19)