Nederlands vrouwenteam wint na thriller van Canada

Nederlands vrouwenteam wint na thriller van Canada

Het Nederlands vrouwen zitvolleybal heeft dinsdagavond ook de derde poulewedstrijd op het WK gewonnen. De zege op Canada (3-2) was nodig om de eerste plaats in de poule te pakken. Daarmee ontloopt de equipe van bondscoach Pim Scherpenzeel in de kwartfinale één van de topfavorieten voor de wereldtitel, China. Donderdag treft Nederland in Rotterdam Italië.

In een heerlijke ambiance met veel oranjekleuren bleef Nederland overeind tegen Canada. Als één man stond het talrijke publiek achter Oranje. Met Winnie, dochter van coach Pim Scherpenzeel en bekend met de Utrechtse studentencultuur van liedjes, als aanjager. Ze spoorde het publiek aan om de ploeg aan te moedigen en ging in die geslaagde poging voorop.Na afloop had ze bijna geen stem meer over.

Na afloop zat Anne Raben nog helemaal onder de adrenaline. Ze probeerde een analyse te geven, maar dat ging moeilijk. De vreugde overheerste. “We zijn langzaam op gang gekomen, in de derde set waren we het even helemaal kwijt. Gelukkig viel alles in set 4 en 5 op zijn plek. We hebben lekker gespeeld.”

Nederland – Canada was voor de neutrale kijker een mooie pot zitvolleybal. Veel spanning, mooie rally’s en veel emoties binnen en buiten de lijnen. De kansen waren ook wisselend, de eerste set ging naar Canada (24-26), de tweede naar Nederland (25-15). In de derde doorgang was Nederland de weg helemaal kwijt. De foutenlast stapelde zich op, pass- en servefouten brachten Canada op een 2-1 voorsprong in sets (13-25).

In de vierde set  was Canada op weg naar de overwinning en leidde bij de tweede technische time out met 12-16. Nederland, gesteund door het Oranje-legioen, kromde de rug nog eenmaal en knokte zich punt voor punt richting Canada. Anne Raben sloeg Oranje voor het eerst weer op voorsprong (19-18) en vanaf dat moment kreeg het weer controle over Canada: 25-19.

In de tiebreak stond het publiek als een man achter Oranje. Het mocht niet meer fout gaan en dat ging ook niet meer fout. Via 6-0 en werd de 15-8 set- en wedstrijdwinst binnengehaald. Anne Raben: “In de vierde set hebben we onze eigen taak weer opgenomen en liep ook de serve weer beter. Die opgaande lijn hebben we weten vast te houden”.

Ook coach Pim Scherpenzeel had langs de lijn zijn wedstrijd gespeeld. Hij vuurde de ploeg aan, sprong en rende langs de kant, hief z’n handen in de lucht van blijdschap of teleurstelling  en stond geen moment stil. “Ik moet ook mijn energie kwijt, ik heb mijn wedstrijdspanning opgebouwd en er weer uitgesprongen.” 

In de zaal keek de volgende tegenstander van Nederland toe. Na een shopevent in Arnhem keerde Italië terug in het theater. Daar zagen ze de verrassende wending in de wedstrijd. Scherpenzeel: “Deze overwinning was zó belangrijk. Bij verlies hadden we de kwartfinale moeten spelen tegen China. We wisten dat we tegen een team met zoveel kwaliteiten maar moeilijk konden winnen. Nu volgt Italië. Daar moeten we ook niet te licht over denken. Ook dat team speelt goed.” De kwartfinale van Nederland is donderdag in Nieuw Luxor in Rotterdam. Woensdag is een reisdag, na drie dagen Arnhem trekt de vrouwenkaravaan met zestien landenteams richting Rotterdam. 

Foto: World ParaVolley

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×