Zowel het Nederlands mannenteam als het vrouwenteam heeft zich direct gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap 2023. De vrouwen eindigden op de vierde plaats, de mannen behaalden een vijfde stek. De top-8 van het EK plaatst zich rechtstreeks voor het volgende EK. Er is op dit moment nog niets bekend over waar het volgende EK zal worden gehouden.

Op 4 september werden de Oranjevrouwen vierde op het EK in Servië. Het is na twee tweede plaatsen en een vijfde van 2019 de vierde achtereenvolgende keer dat een top-8 notering wordt behaald. Sinds de winst van het EK in 1995 is Nederland slechts twee keer niet in de top-8 geëindigd (tweemaal een negende plaats).

De mannen werden op 14 september uitgeschakeld in de kwartfinale op het EK door Servië, maar mede door de goede resultaten in de poule (die voor het eerst sinds 1997 werd gewonnen) eindigde de ploeg van bondscoach Roberto Piazza op de vijfde plaats. Voor het eerst sinds 2009 werd de top-8 gehaald, toen werd Oranje zevende.

Europese volleybalbond CEV heeft nog niets bekend gemaakt over de kampioenschappen van 2023. Het is ook onduidelijk of de titeltoernooien wederom in vier landen gespeeld gaan worden, zoals de laatste twee edities het geval was.

Nimir Abdelaziz in All Star Team
De fans van Europees volleybal hebben diagonaal en aanvoerder van de Lange Mannen Nimir Abdelaziz in het All Star Team gestemd. Met bijna de helft van de stemmen kreeg hij de voorkeur boven de hoofdaanvallers van Polen (Bartosz Kurek), Slovenië (Tonček Štern) en Tsjechië (Jan Hadrava).

Abdelaziz was met 173 punten topscorer van het toernooi, hij behaalde een indrukwekkend aantal van 6,65 punt per set. Hij maakte veertig punten meer dan de nummer 2 van de ranglijst, de Italiaan Alessandro Michieletto, die maar liefst vijf sets meer speelde op het EK.

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn