Beide Nederlandse ploegen hebben doorgang naar de halve finales op de CEV Beach Volleyball Continental Cup Final veiliggesteld donderdagavond in Den Haag. De mannen wonnen met 2-0 van België, de vrouwen moesten via een golden set langs Spanje. Morgen strijden de teams tegen respectievelijk Letland en Noorwegen voor een plek in de finale en de ultieme kans op het laatste ticket naar Tokio.

Mannen
Na de overwinning op Estland van woensdag was vandaag de Belgische ploeg tegenstander van de mannen van Oranje. Stefan Boermans en Yorick de Groot namen het op tegen de vrij onbekende Dennis Deroey en Martijn Colson. Na de demonstratie van gisteren zat de sfeer er goed in bij Boermans en De Groot, maar tegen de onberekenbare Belgen, in Den Haag als 32e en laatste gerankt, lukte het in de tweede set niet om duidelijk afstand te nemen.

In de derde set leek de wedstrijd definitief de kant van de Zuiderburen op te kantelen bij 10-12, maar opgezweept door het aanwezige publiek hervonden Boermans en De Groot hun ritme en met vijf punten op rij trokken ze de zege alsnog binnen.

Christiaan Varenhorst en Ruben Penninga hadden in Dries Koekelkoren en Tom van Walle een lastige, maar ook bekende tegenstander. Meermaals hebben de Belgen op Zuiderpark in Den Haag getraind. In hun tweede wedstrijd samen, Ruben Penninga vervangt dit toernooi de geblesseerde Steven van de Velde, was het begin nog steeds wat onwennig. Ze kwamen snel vier punten achter: 10-14. Maar vanaf 12-15 namen Varenhorst en Penninga het heft in handen. Een serie van zeven punten op service van Christiaan Varenhorst bracht ze aan de goede kant van de score en daar bleven ze.

De eerste set werd met 21-19 gewonnen, in de tweede liep het uitermate goed. Penninga voelde zich duidelijk beter in zijn rol als verdediger en Varenhorst was serverend en blokkerend sterk. Ze wonnen met 21-17 en brachten Nederland zo in de halve finales.

In die halve finales van morgen is Letland de tegenstander. Zij wonnen met 2-0 van Turkije, mede doordat het jonge duo Arturs Rinkevics / Ardis Bedritis (beiden 20 jaar) in drie sets won van het eerste Turkse team. Aleksandrs Samoilovs en Janis Smedins konden het daarna afmaken voor Letland. Om 19.30 uur spelen Stefan Boermans en Yorick de Groot tegen de jonge Letten, om 20.30 uur staan Varenhorst en Penninga tegenover het hoogst gerankte team Samoilovs / Smedins.

De andere halve finale gaat tussen Zwitserland en Duitsland. Beide favorieten van de rechterkant van het schema moesten via een beslissingswedstrijd kwalificatie daarvoor afdwingen. Zwitserland schakelde Oostenrijk uit en Duitsland zette Spanje opzij.

Vrouwen
De Nederlandse vrouwen troffen in Spanje een sterke tegenstander. Het tweede team van Paula Soria Gutiérrez en María Belén Carro opende sterk tegen Marleen van Iersel en Pleun Ypma. In de gelijk opgaande strijd bleven zij de Nederlandse vrouwen steeds net een stapje voor. Na afloop zei Pleun Ypma dat zij zelf op beslissende momenten de fout maakten en daarmee Spanje de zege gaven. Soria en Carro wonnen met 2-0 (21-19, 23-21).

Katja Stam en Raïsa Schoon troffen daarna het eerste team van Spanje, de ervaren Amaranta Fernández Navarro en Angela Lobato Herrero. Met direct twee blocks van Katja Stam namen de Nederlandse vrouwen een ruime voorsprong in de eerste set. Ze zetten de druk vol op de Spaansen en met 21-12 pakten ze de openingsset. In de tweede set walsten ze nogmaals met 21-13 over hun tegenstanders heen en dwongen voor Nederland de golden match af.

Daarin speelde Stam / Schoon tegen een gemixt Spaans team, Amaranta van het ene team, Soria van het andere. Ze openden de wedstrijd met twee aces en konden Stam en Schoon tot 7-7 afhouden. Daarna maakten ze geen schijn van kans meer. Raïsa Schoon lepelde vrijwel alles op in het achterveld en maakte het keer op keer af met prachtige geplaatste ballen. Met 21-17 en 21-12 wonnen de jonge Nederlandsen en zorgden daarmee ervoor dat ook zij morgen in de halve finales van het OKT staan.

Raisa Schoon duikt tegen Spanje RHF

In die halve finale nemen ze het op tegen het verrassende Noorwegen. Op de eerste dag schakelden zij outsider Frankrijk al uit, op dag 2 moest een favoriet eraan geloven. Oostenrijk verloor met 2-0, waardoor het team dat als hoogste gerangschikt was in Den Haag, Katharina Schützenhöfer en Lena Plesiutschnig, hun koffers kon pakken.

Om 17.00 uur spelen Van Iersel en Ypma tegen Helland-Hansen en Hjortland, om 18.00 uur neemt Stam / Schoon het op tegen Lunde / Olimstad.

De andere halve finale gaat tussen Griekenland en Rusland, de landen die als tweede en derde zijn geplaatst. Griekenland versloeg Polen in een emotionele golden match en Rusland won met 2-0 van Oekraïne.

Live bij Ziggo
De wedstrijden zijn morgen vanaf 16.45 uur weer live te zien bij Ziggo Sport, op kanaal 14 en via Ziggo Sport Select. De wedstrijden overdag zijn ook te bekijken via EuroVolley.tv (€ 4,99 per maand).

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×