De Nederlandse volleyballers hebben vanavond een reuzenstap gezet richting de eindronde van het EK Volleybal 2021. Oranje won in het Kroatische Zadar met 3-0 (25-17, 25-17, 25-15) van Zweden. Volgend weekend speelt het team van bondscoach Roberto Piazza opnieuw tegen Kroatië en Zweden, maar de twee overwinningen en zes punten die dit weekend werden behaald zijn alvast goud waard.

Opstelling

Roberto Piazza had zijn basisopstelling vandaag op twee posities gewijzigd. Passer/loper Gijs Jorna begon op de positie van Robbert Andringa, terwijl middenaanvaller Luuc van der Ent Fabian Plak verving. Wessel Keemink (spelverdeler), Wouter ter Maat (diagonaal), Thijs ter Horst (passer/loper), Michael Parkinson (midden) en Just Dronkers (libero) begonnen net zoals vrijdag tegen Kroatië in de basis.

1e set

In de eerste set kon Zweden in het spoor van Oranje blijven tot 9-9, alvorens Nederland een tussensprint plaatste en uitliep naar 12-9. De Nederlandse volleyballers gaven de voorsprong nooit meer uit handen en liepen via 16-12 verder uit naar 24-17. Dankzij een killblock van Wessel Keemink en Luuc van der Ent ging de openingsset met 25-17 naar Oranje.

2e set

Ook in de tweede set was het niveauverschil tussen Nederland en Zweden groot. Opnieuw plaatste Oranje de beslissende break halverwege de set. Vanaf 13-13 kwam Nederland op 16-13, dankzij een succesvolle tweeslag van de linkshandige spelverdeler Keemink.

Keemink vond vanavond makkelijk de scorende aanvallers en distribueerde zijn set-ups keurig. Na een ace van diagonaal Wouter ter Maat ging ook de tweede set met 25-17 naar Oranje.

3e set

In set drie was er van spanning geen sprake meer. Nederland was blokkerend op dreef, de middenaanvallers Luuc van der Ent en Michael Parkinson noteerden vandaag gezamenlijk zeven killblocks. Thijs ter Horst werd topscorer met 13 punten, gevolgd door 12 punten van Wouter ter Maat. Ook de andere basisspelers maakten een solide optreden en behaalden keurige rapportcijfers. Op 24-15 was het Thijs ter Horst, speler van het Italiaanse Perugia, die met een tipbal het matchpoint benutte: 25-15.

Volgend weekend vervolg in Apeldoorn

Volgend weekend staat het tweede en laatste EK-kwalificatietoernooi op het programma, dat wordt gespeeld in het Apeldoornse Omnisport. Nederland kan zich hier definitief plaatsen voor het EK.

Wedstrijdschema Apeldoorn

Datum Tijd Wedstrijd
Vrijdag 14 mei 19.30 uur Nederland - Zweden
Zaterdag 15 mei 16.00 uur Zweden - Kroatië
Zondag 16 mei 16.00 uur Kroatië - Nederland


Teamfoto Nederland Zweden
Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×