Het Nederlands vrouwenteam heeft zich op de CEV Beach Volleyball Continental Cup Final in Den Haag overtuigend geplaatst voor de kwartfinales van donderdag. Zowel Marleen Ramond-van Iersel / Pleun Ypma als Katja Stam / Raïsa Schoon won hun wedstrijd met 2-0 van Estland. Morgen is Spanje de tegenstander op het strand van Scheveningen.

In de eerste wedstrijd liepen Marleen van Iersel en Pleun Ypma tegen het tweede team van Estland met een mooie serie in de eerste set uit van 6-5 naar 9-4, waarmee het gat was geslagen. Na een score van Van Iersel via de netband werd de eerste set met 21-14 gewonnen van Renate Pikk en Juudit Kure-Pohhomov.

In de tweede set stribbelden de Estse vrouwen nog tegen na een 13-6 achterstand, maar na de 15-15 gelijke stand trok Van Iersel / Ypma met 21-16 aan het langste eind.

Katja Stam en Raïsa Schoon namen het daarna op tegen het eerste team van Estland, Liisa Soomets en Heleene Hollas. Het kostte de jonge Nederlandse vrouwen weinig tijd om hun ritme te vinden in het goed gevulde coronaproof stadion op het strand van Scheveningen. Met 21-10 wonnen ze de eerste set.

Schoon en Stam lieten een rustig en verzorgd spel zien en gaven hun tegenstanders geen enkele kans. De tweede set werd een kopie van de eerste, met 21-10 brachten ze de zege over de eindstreep. Daarmee plaatst Nederland zich met 2-0 voor de kwartfinale.

Spanje
De tegenstander van morgen voor de Nederlandse vrouwen kwam uit de ontmoeting tussen Finland en Spanje. De Spaanse vrouwen zijn met een sterke afvaardiging naar Nederland gekomen, zij staan als derde en zevende op de ranking. Het tweede Spaanse team Paula Soria Gutiérrez / María Belén Carro zette na een spannende driesetter tegen Finland 1 (Riikka Lehtonen / Niina Ahtiainen) hun land op voorsprong. Amaranta Fernández Navarro en Angela Lobato Herrero maakten het daarna eenvoudig in twee sets af tegen de Finse nr. 2 Ida Sinisalo / Valma Vilhelmiina Prihti (2-0: 21-13, 21-18).

Om 17.00 uur zullen Marleen van Iersel en Pleun Ypma het treffen met Spanje starten tegen Soria / Carro, Katja Stam en Raïsa Schoon spelen vervolgens om 18.00 uur tegen Amaranta / Lobato.

Overige wedstrijden
In de overige ontmoetingen aan de kant van het speelschema waar Nederland speelt was er reeds een verrassing. Outsider Frankrijk verloor in twee wedstrijden van Noorwegen. Oostenrijk won eenvoudig van Slovenië, beide wedstrijden werden met flink verschil met 2-0 gewonnen.

Aan de andere kant van het schema had Rusland het onverwacht lastig met Cyprus. De talentvolle Mariia Bocharova en Maria Voronina (recent nog Europees kampioen onder 22) gingen ten onder tegen Mariota Angelopoulou en Zoi Konstantopoulou. Het eerste Russische team van Ksenia Dabizha en Daria Rudykh kende daarentegen geen problemen en won de eigen wedstrijd en de golden match in twee sets.

Ook bij de wedstrijden tussen Polen en Tsjechië moest een golden match de beslissing brengen. Beide eerst geplaatste teams wonnen hun reguliere wedstrijd en namen het daarna tegen elkaar op. De winst ging met 2-0 naar Kinga Wojtasik / Katarzyna Kociolek uit Polen.

Griekenland en Oekraïne plaatste zich ook voor de kwartfinales, zij wonnen hun ontmoetingen met respectievelijk Litouwen en Italië met 2-0.

De wedstrijden starten morgen om 9.30 uur, klik hier voor het speelschema.