Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn in de achtste finales van de Olympische Spelen van Tokio uitgeschakeld door de Noorse nummer 1 van de wereld Anders Mol en Christian Sørum. Het werd 17-21, 19-21. Dat betekent dat zij na hun bronzen medaille van Rio uit 2016 nu een negende plaats behalen. Brouwer en Meeuwsen waren het laatste Nederlandse duo dat nog in het toernooi zat, Sanne Keizer / Madelein Meppelink en Katja Stam / Raïsa Schoon zijn in een eerder stadium uitgeschakeld.

Loting had uitgewezen dat Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, die tweede in hun poule geworden waren, op de Noren stuitten. Ook Mol en Sørum waren tweede in hun poule, dus wat dat betreft was het een goede loting, ze hadden ook een poulewinnaar kunnen treffen. In onderlinge wedstrijden stond het Nederlandse koppel 6-4 voor, dus kansloos tegen de nummer 1 van de wereld waren ze allerminst.

De Noren spelen net als de Nederlanders een wisselvallig seizoen. Waar Brouwer / Meeuwsen één World Tour-toernooi wonnen (Ostava, 4-sterren), wisten Mol en Sørum er twee op hun naam te schrijven (Cancún I en II, beide 4-sterrentoernooien). Maar daarna kwam het klad erin bij de Noren en waren ze 17e, 9e en 5e in de laatste drie toernooien. Brouwer en Meeuwsen scoorden daar een 17e, 1e en 17e plek.

Set 1
Al snel in de wedstrijd wisten de Noren een gat te slaan (3-6). Anders Mol, die veelvuldig in de service werd opgezocht, kende weinig moeite in zijn aanval. Ook blokkerend sloeg hij direct al toe. Halverwege hadden ze hun leiding uitgebouwd naar vijf punten (10-15), waarop de Nederlanders hun time-out namen.

Die had nog niet direct effect, Alexander Brouwer sloeg hard op het blok van Anders Mol, maar was daarna de bal even kwijt die naast hem in het zand viel. Twee breakpoints (blok Meeuwsen, aanval Brouwer) brachten de Nederlanders nog op 16-19, maar het was te laat om de Noren nog te bedreigen. Anders Mol maakte het op setpoint af: 17-21.

Set 2
In het tweede bedrijf bleven de teams dichter bij elkaar. Brouwer en Meeuwsen repareerden een 1-4 achterstand om bij 10-10 er weer naast te staan. Daarna was het punt voor punt tot Mol met een ace zijn team op twee punten zette (13-15). Een netfout van Alexander Brouwer bij een aanval maakte het 15-18.

Ze konden nog een punt inlopen toen Anders Mol uitsloeg, maar verder kwamen ze niet. Op matchpoint haalde Mol verwoestend uit en verzekerde Noorwegen van een plek in de kwartfinale.

"Het was vandaag niet goed genoeg”
De verslagenheid was na afloop voor de camera van de NOS groot bij Brouwer en Meeuwsen. Alexander Brouwer vertelt hoe ze de wedstrijd aanvielen: “We hadden het plan om de blokker te pakken, Mol. Om te beginnen met lef ook in de service. Die combi lukte in het begin ook even niet. We weten dat zij veel punten pakken. Mol is een fantastische blokker natuurlijk, dat is een van hun krachten. Het is jammer, hij wankelt echt in de tweede set. Ik had echt de overtuiging, we knokten, we vochten ons terug. Kansen ook. En dan net niet genoeg.”

Robert Meeuwsen bracht zijn emoties als volgt onder woorden: “Ik denk dat we genoeg kansen pakken op die jongens nu, qua blok-verdediging wel wat puntjes. Maar het is gewoon heel lastig, het blijft een goed team natuurlijk. Het was vandaag niet goed genoeg.”

Beachvolleybaltoernooi voorbij voor Nederland
De Olympische Spelen zitten er voor Nederland nu op in het beachvolleybal. Sanne Keizer en Madelein Meppelink zijn op de negentiende plaats geëindigd, Katja Stam en Raïsa Schoon werden gisteren na verlies in de tussenronde zeventiende. Brouwer en Meeuwsen zijn negende geworden in Tokio.

Keizer en Meppelink zijn inmiddels weer terug in Nederland. Zij zullen zich, net als de andere Nederlandse teams, gaan voorbereiden op het Europees kampioenschap dat van 11 tot en met 15 augustus in Wenen wordt gespeeld. Naast deze drie teams doen daar ook Stefan Boermans / Yorick de Groot, Christiaan Varenhorst / Steven van de Velde en Marleen Ramond-van Iersel / Pleun Ypma mee.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×