De kop is eraf voor de TeamNL Volleybaldames. Afgelopen week stonden de eerste vier wedstrijden in de Volleyball Nations League (VNL) op het programma. Er werd twee keer gewonnen (Bulgarije en Duitsland) en twee keer verloren (Turkije en Polen). Wat doet dat met de stand op de olympische ranglijst?

Hoe werkt de ranking?
Bij elke wedstrijd in de VNL zijn punten te verdienen. Bij winst ontvang je punten, bij verlies worden er punten afgetrokken. Het aantal punten dat je krijgt dan wel verliest is afhankelijk van het verschil tussen de twee landen op de wereldranglijst en de uiteindelijke uitslag.

Huidige stand van zaken
De TeamNL Volleybaldames wonnen hun VNL-opener in het Turkse Antalya in straight sets van Bulgarije. Twee dagen later werd het onderspit gedolven tegen thuisland Turkije. Na opnieuw een rustdag ging de ploeg hard onderuit tegen Polen. De eerste speelweek werd afgesloten met een solide overwinning op oosterbuur Duitsland.

Na de eerste speelweek zijn de TeamNL Volleybaldames een plek gezakt op de wereldranglijst (van de 10de naar de 11de plek). Door goede resultaten is Canada een plekje gestegen en staan zij op de felbegeerde tiende plaats.  Het verschil tussen Canada en Oranje is klein (3,94 punten), dus met nog acht wedstrijden in de VNL ligt de race nog helemaal open.

VNL-openingsweek
Bondscoach Felix Koslowski kijkt gematigd enthousiast terug op de start van de VNL: ‘De eerste week was voor ons niet makkelijk. We hadden weinig voorbereidingstijd, maar met twee winstpartijen uit vier wedstrijden zijn we beter gestart dan vorig jaar. Ons belangrijkste doel is om het ritme te vinden en om het niveau te evenaren waar we vorig jaar geëindigd zijn.' 

Slijpen op Papendal
Na terugkomst uit Antalya werken de TeamNL Volleybaldames op Papendal toe naar de belangrijke tweede speelweek. Koslowski is blij met de spaarzame uurtjes die hij met zijn team kan doorbrengen op Nationale Sportcentrum: ‘In competitieweken is nauwelijks tijd en ruimte om aan ons spel te slijpen. Als we zien dat iets niet werkt, hebben we slechts een videomeeting om dat recht te zetten. Op dit moment telt niet ieder uur, maar iedere minuut. Daar moeten we zo zorgvuldig mogelijk mee omgaan. Hierbij is balans 'key', want veel speelsters komen uit een zwaar seizoen.'

Tweede speelweek, Macau
Volgende week woensdag (29 mei) gaat de VNL verder voor de TeamNL Volleybaldames. In gokparadijs Macau (een speciale bestuurlijke regio van China), treft Nederland: China (nummer  6 van de wereld), Brazilië (nummer 2 van de wereld), Dominicaanse Republiek (nummer 9 van de wereld) en Frankrijk (nummer 15 van de wereld).

Koslowski met gevoel voor ironie: ‘We hebben het ‘geluk’ dat we in Turkije tegen Turkije mochten spelen. Nu mogen we het in China opnemen tegen China. Wedstrijden tegen China in China staan altijd op zichzelf. Brazilië speelde uitstekend in de eerste week. Net als de Dominicaanse Republiek zullen zij  – naar alle waarschijnlijkheid – op volle oorlogssterkte afreizen naar Macau. Ook Frankrijk was in de eerste speelweek niet compleet. Ik verwacht ze in China met een sterkere ploeg.'

De ranking ziet er op dit moment als volgt uit:

 LandGeplaatst?
1Turkije🟢 - OKT
2Brazilië🟢 - OKT
3Amerika🟢 - OKT
4Servië🟢 - OKT
5China🟠 - Ranking
6Polen🟢 - OKT
7Italië🟠 - Ranking
8Japan🟠 - Ranking
9Dom. Republiek🟢 - OKT
10Canada🟠 - Ranking
11Nederland🔴
12Duitsland🔴
13Thailand🔴
14België🔴

Handige rekentool
Om de strijd om de laatste tickets voor Parijs 2024 voor fans inzichtelijker te maken heeft de FIVB een nieuwe tool ontwikkeld. Voor iedere VNL wedstrijd wordt – voor iedere denkbare uitslag – getoond welke punten door beide ploegen gewonnen dan wel verloren kunnen worden. De tool moet de olympische kwalificatie voor fans levendiger maken. 

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn