Onnodige nederlaag voor Nederlandse zitvolleybalsters

Onnodige nederlaag voor Nederlandse zitvolleybalsters

De eigen foutenlast brak het Nederlands vrouwen volleybalteam vrijdagavond op tijdens het wereldkampioenschap zitvolleybal. Tegen Oekraïne werd geheel onnodig verloren met 1-3. Daarmee is het team van Pim Scherpenzeel veroordeeld tot het spelen om plaats 7, waar het opnieuw aantreedt tegen Canada.

Onder de bezoekers was ook het Nederlands mannenteam, die hun rustdag in Theater De Nieuwe Luxor in Rotterdam doorbracht. De equipe van Hans Mater neemt het zaterdagmiddag in Sportcampus Zuiderpark op tegen Polen; inzet is de elfde plaats op het WK.

Pim Scherpenzeel was er na afloop goed ziek van. ´Dit was echt slecht van onze kant´. Een verklaring geven kon hij niet. “Zeg het maar, was het de spanning, de angst voor Oekraïne?  Feit is dat we geen gebruik hebben gemaakt van de zwaktes bij de tegenstander.” Op de bank had Hong Zhao plaatsgenomen als assistent-coach.

Op grote toernooien als de Paralympics in Rio en het EK in Polen struikelde Nederland steeds in de beslissende fase tegen Oekraïne.  Dat gebeurde  vrijdagavond in Rotterdam opnieuw. De eerste set ging ruim naar Oekraïne (17-25), de tweede doorgang won Oranje, mede door drie serveseries van Anne Raben, Elvira Stinissen en opnieuw Raben: 25-18.

Deze setwinst zou Nederland zelfvertrouwen moeten geven, maar na de tweede technische time-out in set drie hoefde Oekraïne maar te wachten op fouten aan Nederlandse zijde. In de spannende slotfase sloeg Nederland een serve uit, werd aan het net de bal afgeblokt en ging een smash net over de achterlijn: 23-25. In de vierde set keek Nederland vanaf het begin tegen een ruime achterstand aan: 2-8. Weer moest het de achtervolging in. Op 19-19 stonden de landen weer in evenwicht, maar opnieuw door eigen fouten kreeg Oekraïne de kans om de eindzege voor zich op te eisen: 23-25.

Pim Scherpenzeel: “Wanneer je zoveel punten voor je tegenstander maakt, kun je niet winnen. Bij normaal spel, zoals in de poulewedstrijd tegen Canada, loop je zo over Oekraïne heen. Maar we doen het niet. We maken domme fouten en niet de juiste keuzes. En voeren daarmee de opdrachten niet uit.”

Zaterdag speelt Nederland om de zevende plaats tegen Canada. Eerder in Arnhem won Oranje na een bloedstollende wedstrijd met 3-2 van de opponent. De finale bij de vrouwen gaat tussen Amerika en Rusland. Beide landen hebben zich hiermee geplaatst voor de Paralympics 2020 in Tokio.

Rusland schakelde eerder de favorieten Brazilië en China uit. Amerika had vrijdag geen kind aan WK-debutant Italië (25-8, 25-11, 25-6). De strijd om het brons gaat tussen China en Italië.

Foto: World ParaVolley

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×