Op de eerste dag van King of the Court in Utrecht is de maandenlange droogte in het internationale topbeachvolleybal eindelijk tot een eind gekomen. Twintig teams kwamen in actie in het speciaal ontworpen coronaproof stadion op het Jaarbeursplein. Voor Nederland eindigde de dag met 1 team dat direct door is naar de kwartfinales van vrijdag, Marleen van Iersel en Pleun Ypma werden derde in hun poule. Voor Brouwer/Meeuwsen en mogelijk andere Nederlandse teams resteert de herkansing van donderdagavond.

Op dag 1 van King of the Court kwamen er direct zes Nederlandse teams in actie. In de eerste poule in het damestoernooi deden Marleen van Iersel/Pleun Ypma en Katja Stam/Raïsa Schoon een gooi naar een plek in de kwartfinales. Daarvoor was een plaats bij de beste drie benodigd. De nummer vier van de poule gaat door naar de herkansing van donderdagavond en voor de nummer vijf resteert een kleine kans op diezelfde herkansing, van de vier poules gaat slechts 1 team dat als vijfde eindigt door naar de play-offs.

Stam en Schoon waren het eerste team dat afviel in hun poule, zij zitten in de wachtkamer wat betreft deelname aan de play-offs. Voor Marleen van Iersel en Pleun Ypma verliep de dag beter, zij werden in de laatste ronde derde en weten zich daarmee verzekerd van een plek in de kwartfinale. Poule A bij de vrouwen werd gewonnen door het Duitse duo Maggie Kozuch en Laura Ludwig, de kampioenen van de World Tour Finals van 2019.

In de eerste mannensessie traden de Nederlands kampioenen King of the Court Jasper Bouter en Ruben Penninga aan. Zij namen het op tegen grote namen als Herrera/Gavira uit Spanje, die in 2018 nog de Kings van Utrecht waren. Ook de Letten Samoilovs en Smedins zijn sterke tegenstanders, evenals de Belgen Dries Koekelkoren en Tom van Walle. Bouter/Penninga was hetzelfde lot beschoren als Stam en Schoon, ze werden in de eerste ronde uitgeschakeld. Koekelkoren/Van Walle won met overtuigende services en sterk verdedigend werk hun poule met overmacht.

Toen het eenmaal donker was geworden in Utrecht, kwam de sfeer er echt goed in in het stadion op het Jaarbeursplein. Met ruim 400 toeschouwers in skyboxen werd het een waar spektakel. In de vrouwensessie moesten Esmee Priem en Julia Wouters als eerste het veld ruimen, zij nemen nu ook plaats in de wachtkamer voor de play-offs. De zusjes Megan en Nicole McNamara uit Canada heersten over de eerste twee rondes, maar zagen toch de Spaanse vrouwen Liliana en Elsa in de laatste minuut langszij komen.

In de afsluitende mannensessie werden de sensationele rally’s elkaar in hoog tempo opgevolgd. Helaas voor de Nederlanders Stefan Boermans en Yorick de Groot betekende dit dat zij laatste werden in hun poule. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen vlogen er in de tweede ronde uit, waardoor zij donderdagavond in de play-off nogmaals in actie moeten komen om een plaats bij de laatste vijftien teams te bemachtigen. In de finale van Poule B waren de teams uit Letland, Canada en Chili zeer aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk wonnen Martins Plavins en Edgars Tocs de laatste Gouden Bal van de woensdag. Die Gouden Bal, die elke poulewinnaar krijgt, levert in de kwartfinale een voordeel op. Ze mogen die inzetten na een verloren rally en spelen dat punt over.

Donderdag gaat het toernooi verder met zowel bij de vrouwen en de mannen poules C en D. Daarna wordt direct de play-offpoule gespeeld. Er wordt gestart om 16.30 uur. De wedstrijden zijn morgen weer live te volgen op Ziggo Sport, kanaal 14 en op de livestream van de FIVB op YouTube.

Foto: Pim Waslander / Sportworx

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×