Oranje mannen richten vizier op Final Four na verlies in Kroatië

Oranje mannen richten vizier op Final Four na verlies in Kroatië

De Lange Mannen van bondscoach Roberto Piazza hebben de laatste poulewedstrijd van de European Golden League in en tegen Kroatië met 3-0 verloren. Oranje had zich afgelopen woensdag reeds geplaatst voor de Final Four en kon zich dit verlies permitteren. De ploeg zal zich nu gaan voorbereiden op de halve finale die op vrijdag 21 juni wordt gespeeld in Estland. De tegenstander in die halve finale is nog niet bekend.

Bondscoach Piazza startte de wedstrijd met Wouter ter Maat als diagonaalspeler in plaats van Nimir Abdelaziz, Gijs van Solkema was de spelverdeler. Maarten van Garderen en Thijs ter Horst openden als passer/lopers, Michaël Parkinson en Tim Smit begonnen als midden en Just Dronkers was de libero.

In de openingsset bracht Gijs van Solkema Nederland nog naar een 8-5 voorsprong op zijn service, maar zag daarna Kroatië het initiatief overnemen. Aan Nederlandse kant liep het aanvallend niet optimaal, alleen Thijs ter Horst en Maarten van Garderen konden de veelscorende Kroaten bijbenen. Vooral passer/loper Filip Sestan was slecht af te stoppen met vijf punten in de eerste set. Kroatië zegevierde met 25-19.

In het vervolg was Nederland meer gewaagd aan Kroatië, maar brachten kleine marges het verschil. Oranje scoorde in de tweede set meer blocks, maar moest aanvallend de overhand aan het Kroatische team laten. Uiteindelijk was de foutenlast beslissend, Nederland maakte tien directe fouten. Met 25-23 vergrootte Kroatië de voorsprong naar 2-0.

Met Luuc van der Ent, Wessel Keemink, Gijs Jorna en Fabian Plak in de basis in de derde set leek het tij te keren. Oranje nam een 14-11 voorsprong, maar zag die bij 17-17 weer tenietgedaan. Ook Nimir Abdelaziz maakte zijn opwachting tegen het einde van de set nog, maar kon niet voorkomen dat de Kroaten in straight sets wonnen. Ze zegevierden met 25-22.

Oranje zal zich nu gaan richten op de Final Four die op 21 en 22 juni in Tallinn, Estland worden gespeeld. De tegenstander in de halve finale op vrijdag is nog niet bekend. Naast Nederland hebben Turkije, Wit-Rusland en organisator Estland zich gekwalificeerd voor de finales. De twee winnaars van de halve finales plaatsen zich voor de Challenger Cup, waar een ticket voor de FIVB Nations League van 2020 te verdienen is.

Kom de Lange Mannen aanmoedigen tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam!

Van vrijdag 9 t/m zondag 11 augustus speelt het Nederlands mannenteam het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Rotterdam Ahoy. Oranje heeft een olympische droom, en hoopt zich in Rotterdam voor het eerst sinds 2004 weer te plaatsen voor de Olympische Spelen. Het team van bondscoach Roberto Piazza speelt achtereenvolgens tegen Zuid-Korea (op vrijdag), België (op zaterdag) en de Verenigde Staten (op zondag). De winnaar van dit toernooi plaatst zich direct voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Lees op deze pagina hoe je erbij kunt zijn in Rotterdam Ahoy!

Foto: CEV.eu

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×