De Oranje volleybaldames zijn op de World Cup in Japan als achtste geëindigd. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison verloor vanmiddag in de laatste wedstrijd tegen het gastland met 1-3 (18-25, 25-27, 26-24, 21-25). Van de 11 wedstrijd won Nederland er 5 in Japan.

Eerste set

In de laatste wedstrijd van de World Cup in Japan vormden spelverdeelster Laura Dijkema, middens Juliet Lohuis en Nicole Koolhaas, passer/lopers Anne Buijs en Marrit Jasper, diagonaal Lonneke Sloetjes en libero Myrthe Schoot de basisploeg. Het thuisland ging fel van start en verdedigde sterk. Dat leverde een 2-6 voorsprong op.

Maar de Nederlandse dames groeiden in de side-out en namen de regie over. Met goede reddingen achterin en een sterke aanval werd het 9-8 voor Oranje en nam Japan snel een time-out. Die haalde Nederland uit het ritme en de thuisploeg kwam op 14-18 dankzij een sterke fase met een blok en een ace. De Japanse dames gaven het niet nog een keer uit handen en wonnen een mooie set vol lange punten met 18-25.

Tweede set

Oranje kwam op een 4-1 voorsprong dankzij vier punten van Jasper. Weer liet Japan veerkracht zien door op gelijke hoogte te komen (6-6), maar Lohuis was wederom belangrijk met haar service en dat leverde een nieuwe 10-7 voorsprong op. Japan wist na een dubieus punt, het leek een technische fout bij Japan, op 18-19 te komen en Morrison nam een time-out. Die zette Oranje weer op scherp en na een prachtige rally scoorde Sloetjes met een blok de 23-21.

Japan bleef vol voor elk punt gaan met de massale steun van het publiek en kwam wederom op gelijke hoogte: 23-23. Morrison besloot dan ook nog een time-out te nemen en de dubbele wissel met Plak en Bongaerts toe te passen. Japan kwam op het eerste setpoint bij 24-25 en de wissels gingen er weer uit. Het eerste setpoint speelde Oranje nog weg, maar na een ace op de lijn was het 25-27 voor de thuisploeg.

Derde set

Een hele slechte start voor Nederland in de derde set, Japan neem in no-time een 0-5 voorsprong. Maar bij de eerste technische time-out ging Oranje met 8-7 weer aan de leiding dankzij sterk verdedigend werk en de veel scorende Jasper en Sloetjes. Met een goede side-out wist Nederland op 16-13 te komen. De Japanse coach besloot op 19-17 een time-out te nemen in de hoop het tijd nog te keren.

Dat bleek Oranje uit de focus te halen, want Japan veroverde meerdere punten achter elkaar en nam de voorsprong over: 19-20. De Japanse verdediging had plotseling alles en aanvallend zochten ze slim de handen van het Nederlandse blok op. Er volgde een cruciale challenge op het Japanse matchpoint en Morrison had gelijk, dus werd het 24-24 in plaats van 23-25 en dus 0-3. Plak scoorde vervolgens de 25-24 en ze maakte de set af na een prachtige rally vol reddingen: 26-24.

Vierde set

Even viel het thuispubliek stil nadat ze de overwinning al gevierd hadden, maar ze zagen de thuisploeg zich sterk herpakken. Meerdere aces van Japan zorgde voor een 13-16 voorsprong in de vierde set. Morrison bracht Plak nog binnen de lijnen, maar Japan gaf niks meer weg en produceerde ook nog een aantal aces. Het eindigde in 21-25 voor de thuisploeg tot grote vreugde van de feestvierende Japanse fans.

Achtste plek

De Oranje dames speelden op de World Cup in Japan in totaal 11 wedstrijden en wonnen er 5. Ze eindigen daarmee op de achtste plek in Japan.