De Nederlandse volleybaldames blijven volop in de race voor de Final Four van de Volleyball Nations League. Oranje won vanmiddag met 3-2 van Italië, en boekte zo haar achtste overwinning in elf wedstrijden. Maandag speelt Nederland om 13.00 uur tegen de Dominicaanse Republiek. Libero Myrthe Schoot was vandaag de uitblinker tegen de vice-wereldkampioen.

Opstelling

Britt Bongaerts (spelverdeler), Iris Scholten (diagonaal), Juliët Lohuis en Eline Timmerman (middens), Anne Buijs en Nika Daalderop (passer/lopers) en Myrthe Schoot (libero).

1e set

Nederland begon uitstekend aan de wedstrijd en liep vanaf 15-15 uit naar een 18-15 voorsprong. Oranje verdedigde de zorgvuldig opgebouwde voorsprong met verve en won de openingsset met 25-21 dankzij een curieus verdedigend punt van Juliët Lohuis.

2e set

In de tweede set liet Oranje Italië enigszins onnodig terugkomen in de wedstrijd. De equipe van bondscoach Avital Selinger kwam eerst knap terug van 13-18 tot 18-18, mede dankzij een goede invalbeurt van Marrit Jasper. Hierna nam Oranje zelfs een 22-20 voorsprong, waardoor het dichtbij een 2-0 voorsprong in sets kwam.

Nederland verdiende een setpoint op 25-24, maar slaagde er niet in om deze te benutten. Na een persoonlijke fout van Eline Timmerman ging de setwinst dan toch naar Italië: 26-28.

3e set

In set drie pakte Italië, met de makkelijk scorende Sylvia Chinelo Nwakalor, vandaag goed voor 27 punten, het initiatief in de wedstrijd. Nederland kwam nog voor met 19-18, maar scoorde vanaf 20-20 geen punt meer. Italië won de set met 20-25 en nam zo de leiding in de wedstrijd.

4e set

Avital Selinger liet Celeste Plak beginnen aan de vierde set op de positie van Iris Scholten. Dat bleek een goede keus te zijn, want Plak scoorde niet alleen direct het eerste punt, maar zou de hele vierde en vijfde set belangrijk zijn (12 punten). De stand ging gelijk op tot 20-20, maar in de slotfase scoorde Plak twee keer hard een pipe-aanval en ging de set met 25-21 naar Oranje.

Libero Myrthe Schoot blonk in deze set, maar eigenlijk in de hele wedstrijd, uit in het achterveld. Passend speelde zij stabiel, en verdedigend hield ze keer op keer haar team in de rally.

5e set

In de vijfde set liet Oranje de winst niet meer ontglippen. Vanaf 4-4 liepen de volleybaldames in een ruk uit naar 10-4, mede dankzij een fantastische service-serie van Juliët Lohuis. Nederland won uiteindelijk de vijfde set met 15-10, nadat Nika Daalderop haar laatste smash van de wedstrijd nét binnen de lijnen sloeg.

Oranje doet mee in strijd om Final Four

Oranje doet met acht overwinningen uit elf wedstrijden nog volop mee in de strijd om een top-vier klassering, die na afloop van de vijftien poulewedstrijden recht geeft op deelname aan de Final Four.

Om de vierde plek op de ranglijst vast te houden moet Nederland morgen winnen van de Dominicaanse Republiek, de nummer zes van de ranking. Deze wedstrijd begint maandag om 13.00 uur en is opnieuw live te volgen op Ziggo Sport.

Nederland – Italië 3-2 (25-21, 26-28, 20-25, 25-21, 15-10)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×